24 Şubat 2011

Beyazperde yazarı Ali Ercivan’ın da dört Türk üyesinden biri olduğu uluslararası eleştirmenler topluluğu ICS, 2010 yılı için ödüllerini açıkladı.

2003 yılında, dünyanın farklı ülkelerinden ellinin üzerinde sinema yazarı, akademisyen, sektör çalışanı ve sinefilin katılımıyla oluşan ICS (International Cinephile Society / Uluslararası Sinefil Topluluğu), Cannes gibi önemli film festivallerine temsilci gönderen ve her sene sonunda kendi ödüllerini açıklayan bir grup. Bu topluluğun üyeleri arasında, dört tane de Türk sinema yazarı mevcut. Beyazperde yazarı Ali Ercivan, gencsinema.com ve Altyazı yazarı Kemal D. Yılmaz, Altyazı ve Bant dergilerinde yazan Ali Deniz Şensöz ve SİYAD üyesi, akademisyen Melis Behlil’in iştirakiyle ICS, 2010 yılı için kendi değerlendirme listesini geçtiğimiz hafta açıkladı.

Geçtiğimiz senelerde Ciddi Bir Adam (A Serious Man), Daima Mutlu (Happy-Go-Lucky), Kelebek ve Dalgıç (The Diving Bell and the Butterfly) gibi yapımların layık görüldüğü Yılın En İyi Filmi ödülü, bu sene Jacques Audiard’ın Yeraltı Peygamberi (Un Prophéte) adlı filmine gitti. Audiard aynı zamanda En İyi Yönetmen seçildi.

ICS, yılın en iyi erkek oyuncusu olarak Carlos filminde ünlü Çakal Carlos’u canlandıran Édgar Ramírez’i seçerken; En İyi Kadın Oyuncu ödülü iki aktris arasında paylaştırıldı: Another Year ile Lesley Manville ve Vincere filmiyle Giovanna Mezziogiorno. David Fincher’ın Sosyal Ağ (The Social Network) filmi ise Uyarlama Senaryo, Kurgu ve Özgün Müzik ödülleriyle yetinirken, bu yıl ki Oscar’ın favorisi olarak gösterilen Zoraki Kral (The King’s Speech), ICS’e göre yılın en iyi on filmi arasına giremezken, toplamda da Erkek Oyuncu dalındaki tek bir adaylıkla kendine yer bulabildi.

ICS’e göre 2010 yılının en iyi on filmi şöyle sıralanıyor:

01. Yeraltı Peygamberi (A Prophet)
02. Carlos
03. Another Year
04. Sosyal Ağ (The Social Network)
05. Everyone Else
06. Benim Adım Aşk (I Am Love)
07. Blue Valentine
08. Siyah Kuğu (Black Swan)
09. Exit Through the Gift Shop
10. Başlangıç (Inception)

Üyelerinin çoğunluğu Kuzey Amerika’da yaşadığı için, ICS ödüllerinde Amerikan vizyon tarihleri esas alınıyor. “2010 yılı içinde gösterim şansı bulamayan en iyi on film” sıralamasında ise Türkiye’den de iki yapım, Altın Ayı ödüllü Bal ve Kosmos yer aldı.

Bu seneki ödüllerin ve tüm adayların listesini, ayrıca geçtiğimiz senelerin ödüllerini http://icsfilm.org/home adresinden inceleyebilirsiniz.

7 Şubat 2011

Kendi alanında dünyanın en orijinal ve öncü film festivallerinden biri olan 2.El Kısa Film Festivali, bu sene 1-5 Mart tarihleri arasında Ankara'da düzenleniyor.
Festival mekanı olarak ANKAmall`un kullanıldığı organizasyonun basına tanıtım toplantısı geçtiğimiz hafta sonu İstanbul Yıldırım Mayruk moda laboratuarında yapıldı. Festivalin aynı zamanda ana sponsoru olan ANKAmall adına AVM Müdürü Ozan Canbolat’ın, modacı Barbaros Şansal, festival Başkanı Kerem Akkoyunlu, birçok sinema meraklısının ve basın mensubunun katıldığı toplantıda festivalin özel bölümleri de tanıtıldı.

"Kuşatılmış kentler" teması çerçevesinde özel gösterim ve "Amerika Kısa Film" seçkisi bu senenin sürprizleri. Ayrıca festivalin açılış gününe özel "Pilli Bebek" akustik konseri Ankaralıları iyi müziğe doyuracak. 4x4 film, Ali Akdeniz ile Yapım-Yayımcılık ve LMMS Animasyon Film atölyeleri gibi çok sayıda atölye çalışması da festival boyunca sinemaseverlerin katılımını bekleyecek.

Festivalin ana sponsoru olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden ANKAmall AVM Müdürü Ozan Canbolat, bu festivali çok samimi bulduklarını ve ANKAmall AVM olarak sanatın her dalına yer ayırmak istediklerini ekledi. Toplantıya katılan oyuncu Yeşim Ceren Bozoğlu ise genel bir soruna parmak basarak kısa metraj filmin Türkiye'de üvey evlat kategorisinde değerlendirildiğini söyleyerek, yerli sinemaya yeni isimlerin kazandırılması için kısa metrajlı filmlerin olmazsa olmaz olduğunu dile getirdi.

Adı üzerinde 2.El Kısa Film Festivali’ne katılmak için tek koşul, filminizin bir başka festivalde elenmiş olması. Festival bitiminde filmi ‘övgüye değer görülen’ yönetmen, Digital Film Acedemi'de 4 aylık "Digital Film Making" atölyesine ücretsiz katılmaya hak kazanacak. Festivalin bir diğer orijinal ‘güzelliği’ ise, daha önce paylaştığımız üzere, film yönetmenlerine gösterilen filmleri üzerinden telif hakkı ödenmesi ve filmlerin ön jüriye yorumlatılması. ‘Kısa’cası bir kısa filmcinin özlemini duyduğu her şey 1-5 Mart, Ankara’da 2.El Kısa Film Festivali’nde bir araya geliyor…

5 Şubat 2011



10. yılına giren !f İstanbul’un çarpıcı seçkilerden oluşan programını geçen hafta sizlerle paylamıştık. Biletleri sadece 2 günlüğüne ön satışa çıkan festival ile ilgili bir başka haber daha aktarmak istiyoruz. Festivalde seyirciyle buluşacak olan Amer (2009) filminin yönetmenleri, Hélène Cattet ve Bruno Forzani, İyi"Kötü Film" blogundan Tolga Demirtaş ile bir söyleşi gerçekleştirmiş.

Bu yıl !f İstanbul'da Nöbetçi Sinema bölümünde izleyiciyle buluşacak olan Amer (2009), sıra dışı kurgusu ve sinematografik diliyle giallo türüne farklı bir bakış açısı getiriyor. Korku sinemasına yeni bir soluk getiren bu ikiliyi daha yakından tanımak ve giallo alt türünü incelemek için röportajı şu linkten okuyabilirsiniz.

Tekrar hatırlatalım, 5-7 Şubat arası !f biletleri önsatışta!