26 Kasım 2008

PELİN OTUNUN SON DURAĞI, İÇKİDEN PARFÜME ABSINTHE BÜYÜSÜ


Absint (absinthe), çeşitli bitkilerin damıtılarak fermente edilmesiyle elde edilen yüksek alkol oranına sahip bir içkidir. Ana bileşenleri pelin otu kökü (artemisia absinthium) ve yeşil anasondur.


Efsanevî içkinin kaynağı olan, gümüşî beyaz renkte ipeksi tüylerle kaplı ve parlak yeşil bir saplı absinthe bitkisinin hikayesi ise antik Yunan’a kadar uzanıyor. Alkolle karıştırıldığı zaman olumlu ve olumsuz özellikleri ebedî bir tartışma konusu olan absinthe bitkisi, 2000 yıl öncesinin mucize şifa kaynağı. Hipokrat’ın (460-370 i.ö.) da afrodizyak özelliğinin altını çizdiği, o zamanlar Artemis’in bitkisi diye bilinen absinthe yunan sitelerinde kürtaj amaçlı ve panzehir olarak kullanılırmış.

Absinthe’in içki olarak ortaya çıkışı için çeşitli teoriler olsa da, ilk olarak 1792 yılında Fransız doktor Pierre Ordinaire tarafından ticari amaçlı üretildiği düşünülmektedir. Bilinen en eski fabrikasyon üretimi ise, Pontallier'de 1806 yılında yapılmıştır. Bu nokta şirket, çeşitli defalar yer değiştirmiş, çeşitli kişilere satılmıştır; şirketin esas tanınması ise Fritz Duval tarafından işletilmeye başlanınca olmuştur.

Bu dönemde Absinthe’in tıbbi amaçlı kullanımı halâ devam etmekte ve yapılış tarzı gizli tutulmakta idi. 1840'larda Fransız-Cezayir savaşları sırasında tıbbi amaçlı olarak (özellikle dizanteri ve bağırsak kurtlarına karşı etkin mücadelede) yaygın şekilde kullanılmıştır.
Bu esnada askerler absinthe’in tıbbi etkisinin yanı sıra içki olarak değerini fark etmişlerdir. Savaştan sonra, içkinin ününün yavaş yavaş duyulmasıyla, çeşitli barlarda (küçük Fransız barları; bistro) müşterilere sunulmaya başlanmıştır.

1850'lerde Napolyon döneminde bir anda moda hale gelmiştir. Neredeyse binlerce farklı versiyonu ortaya çıkmış, toplam içki üretiminde ve tüketiminde lider hale gelmiştir.
III. Napolyon dönemi Absinthe'in altın çağı olarak bilinir; özellikle orta Avrupa, Fransa ve bir ölçüde yeni kıta Amerika’da absinthe çılgınlığı yayılmıştır. 20yy.’ın başlarında yasaklanmadan önce, Fransa’da yılda 36milyon litre absinthe tüketildiği kayıtlara geçmiştir...

Picasso’nun Absinthe İçen Kadınlar serisi

SANATTA ABSINTHE BÜYÜSÜ…
”Yeşil Peri” nin baştan çıkarttığı bohem entelektüel dünyanın ünlüleri arasında Oscar Wilde, Jack London, Paul Verlaine, Emile Zola, Charles Baudelaire, Victor Hugo, Ernest Hemingway ve Arthur Rimbaud gibi edebiyatçılar, Edouard Manet, Henri de Toulouse-Lautrec, Edward Munch gibi ressamlar ve elbette Picasso, Degas ve Van Gogh üstatlar bulunuyor.



Solda:
Edgar Degas’nın 1893 tarihinde yaptığı ve “Au Café” adını verdiği tablo, resimdeki Absinthe içkisinden ve Absinthe içen figürlerden dolayı “L’Absinthe” olarak anılmaya başlanmıştır…

Sağda:
Vincent Van Gogh’un bir şişe Absinthe devirdikten sonra kulağını kestiği rivayet edilir. Bu efsanenin gerçekliği bilinmez ama, ünlü ressama gökyüzünü,
yeryüzü kadar yeşil boyatan Absinthe’den başkası olabilir mi?



"After the first glass, you see things as you wish they were; after the second, you see things as they are not; finally you see things as they really are, and that is the most horrible thing in the world."
Oscar Wilde

“İlk bardaktan sonra nesneleri olmasını istediğiniz gibi görürsünüz; ikinciden sonra nesneleri olmadıkları gibi görürsünüz; ama üçüncüyü içtikten sonra nesneleri gerçekten oldukları gibi görürsünüz ki, en korkunç şeydir bu dünyada..."
Oscar Wilde




Yukardaki fotoğrafta From Hell filminin baş kahramanı Dedektif Frederick Abberline'ni Absinthe'in o büyülü etkisi altındayken görüyorsunuz. Aşağıda yer alan ve filmden alınmış video ise ve onu böylesine kendinden geçiren 'Absinthe ayinini' gösteren sahne...
Hem absinthe, hem Jonny Depp.. ah.. ah...:)



Hiç yorum yok: