4 Kasım 2010

Megamind'in 3 kasımda yapılan Londra premier'inden fotoğraflar

Dreamworks yapım şirketinin 2010 içerisinde çektiği son animasyon olan Megazeka'nın New York prömiyeri 3 Kasım gecesi AMC Lincoln Square Theater'da yapıldı. Geceye animasyon karakterlerine sesleriyle hayat veren Brad Pitt, Ben Stiller ve Tina Fey katılırken, pek çok davetli de bu eğlenceli filmin tadını çıkardı.
Prömiyer gecesinden sizin için seçtiklerimiz:





Ben Stiller Brad Pitt

Tina Fey, Ben Stiller

Jeffrey Katzenberg

Brad Pitt, Tina Fey, Ben Stiller

Spencer List ve Peyton List

2 Kasım 2010

Altyazı Dalya! Dedi
Altyazı sinema dergisi Kasım ayında 100. sayısını çıkartıyor. 

Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi tarafından aylık olarak çıkartılan sinema dergisi Altyazı, Kasım ayında 100. sayısına ulaşmasının şerefine iki sayıyla birden okuyucularının karşısına çıkıyor. Derginin güncel içerikli Kasım sayısı bayilerdeki yerini alırken, sinema, edebiyat ve müzik dünyasından birçok önemli ismin sinemayla olan kişisel ilişkilerine dair yazı, çizim ve fotoğraflarını paylaştıkları 100. Özel Sayı ise Kasım’ın ikinci haftasında raflardaki yerini alacak. Merakla beklenen özel sayı için bir hafta daha sabretmek gerekiyor.

Altyazı’nın Kasım sayısında, geçtiğimiz aylarda yitirdiğimiz büyük usta Claude Chabrol, özel dosya ile anılıyor.
'Eli kanlı burjuvalar' alt başlığı ile Chabrol’ün sinemasına odaklanan kapsamlı dosyada, ustanın vazgeçemediği temalarına değinen bir incelemenin yanı sıra Yakışıklı Serge (La beau Serge), Ceylanlar (Les biches), Vefasız Kadın (La femme infidèle), Kasap (Le boucher), Müfettiş Lavardin (Inspecteur Lavardin), Bir Kadın Meselesi (Une affaire de femmes), Seremoni (La cérémonie) ve Sıcak Çikolata (Merci pour le chocolat) gibi farklı dönemlere ait Chabrol filmlerini ele alan yazılar yer alıyor.

Derginin ‘vizyon’ sayfalarında son yıllarda sinefillerin gözde yönetmeni haline gelen Apichatpong Weerasethakul’un Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye’yi alan filmi Amcam Önceki Hayatlarını Hatırlıyor hakkındaki bir yazıyı bulmak mümkün. Altyazı’nın geçtiğimiz sayısında hakkında geniş bir portre yazısı bulunan David Fincher ise son filmi Sosyal Ağ ile yeniden derginin vizyon sayfalarına konuk oluyor.

Kasım sayısının ‘vizyon ötesi’ sayfalarında ise, 17. Altın Koza Film Festivali için Adana’da bulunan Theo Angelopoulos’la yapılmış bir söyleşi ve Merkez İstasyonu’yla başlayıp Tanrıkent ve Özel Tim’e kadar uzanan bir zaman diliminde ‘Yeni Brezilya Sineması’ olarak adlandırılan eğilimi tartışan kapsamlı bir inceleme bulunuyor.

Altyazı’nın artık gelenekselleşen köşelerinden ‘İkinci El’, Eylül ayının sonunda yaşamını yitiren Arthur Penn’in kıymeti yeterince bilinememiş film noir’ı Night Moves’u masaya yatırarak bize Penn sinemasını hatırlatırken, ustalık basamaklarını hızla tırmanan yönetmenlere yer verilen ‘Yeni İmza’ köşesi ise bu ay Portekizli yönetmen Pedro Costa’ya ayrılıyor.

Derginin olmazsa olmaz bölümlerinden ‘Eleştiriler’in büyük bir bölümü ise 47. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde dikkat çeken yerli filmlerin eleştiri yazılarından oluşuyor. Bu bölümde Altın Portakal için yarışan Çoğunluk, Saç, Gölgeler ve Suretler, Kağıt, Zefir, Press, Atlıkarınca ve Gişe Memuru filmlerinin eleştirilerini okumak mümkün. Bu filmlerden Çoğunluk dışında diğer filmlerin henüz gösterime girmediğini düşününce, yerli sinema üzerine yapılan eleştirilerin değeri bir kat daha artıyor.

Altyazı’nın 100. sayısında yer alan diğer filmlerden bazıları ise şunlar: Borsa: Para Asla Uyumaz (Oliver Stone), Toprak Altında (Rodrigo Cortés), Benim Güzel Oğlum, Sen Ne Yaptın? (Werner Herzog).



Bu hafta (5 Kasım 2010) vizyona girecek olan “Vay Arkadaş – Manik, Tik, Dildo” filminin galası 1 Kasım akşamı AFM İstinyePark Sinemaları’nda film ekibinin, sinema ve televizyon camiasından renkli isimlerin katılımıyla gerçekleşti. Basının yoğun ilgi gösterdiği galada, Beyazperde olarak biz de yer aldık.

Galada, filmin başrol oyuncuları Ali Atay, Fırat Tanış, Mete Horozoğlu, Demet Evgar’ın yanı sıra konuk oyuncular Mustafa Üstündağ, ve Rasim Öztekin ayrıca Erdal Tosun, Fırat Doğruloğlu, Bihter Dinçel, Ali Tutal, Bülent Çolak, Onur Özcan, Barış Başar ve Metin Coşkun'dan oluşan geniş oyuncu kadrosu katıldı. Galaya katılan ünlü davetliler arasında ise Nevra Serezli, Murat Serezli, İpek – İzzet Günay, Ali Erkazan, İlker Ayrık, Yosi Mizrahi, Murat Han Şenay Gürler & Faik Ergin, Sezen Cumhur Önal, Ebru Cündübeyoğlu, Ümit Besen gibi isimler göze çarptı.

Senaryosunu Caner Güler ve Geniş Aile dizisinin yazarı Cüneyt İnay’ın kaleme aldığı  “Vay Arkadaş – Manik, Tik, Dildo”nun yönetmenliğini Kemal Uzun ve Ahmet Kayımtu üstlendi.
Barakuda Film Production’ın, 1 milyon dolarlık bütçeye sahip filminin yaklaşık dört hafta süren çekimleri; üç kafadarın heyecan dolu maceralarının geçtiği İstanbul’un tarihi semtlerinden Balat, Sütlüce, Beyoğlu ile Haydarpaşa Garı gibi yine tarihi mekânlarında gerçekleştirildi. Filmin müziklerini ise Multitap grubunun yaptığını hatırlatalım.

Galanın ardından, film ekibi için Hayal Bistro’da basına kapalı özel bir parti düzenledi…

1 Kasım 2010

Bu yıl ilk kez düzenlenecek olan Malatya Uluslararası Film Festivali, film gösterimleri ve yarışmalar dışında oldukça geniş yan etkinliklere de yer veriyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan basına tanıtım toplantısında oyuncu Nehir Erdoğan’ın detaylarını açıkladığı etkinlikler programı seminerler, sergiler, kısa film atölyeleri ile Malatyalıları film kültürünü tanımaya çağırıyor. Özellikle gençlerin hedeflendiği yan etkinliklerin ana mekanı ise İnönü Üniversitesi olacak.

Sinema Kültür Seminerleri
Beyazperde takipçilerini daha önce haberdar ettiğimiz Sinema Kültür Seminerleri, festivalin beş gününde Malatyalı sinemaseverleri ağırlayacak. 250 kişinin kabul edileceği Sinema Kültürü Seminerleri’ne katılmak isteyenler hala geç kalmış sayılmazlar. Kayıt için en geç 10 Kasım 2010 tarihine kadar festivalin web sitesinden (www.malatyafilmfest.com) başvuruda bulunabilirler.
Katılımcıları bir filmin oluşumunun tüm aşamalarına dair bilgilendirmeyi amaçlayan seminerlerin konu başlıkları ise şu şekilde: ‘Bir Filmi Yönetmek’, ‘Görüntü Oluşturma Sanatı’, ‘Bir Senaryo Yazmak’, ‘Oyunculuk Metodolojisi’, ‘Kurgu Teknikleri’, ‘Türk Sinema Tarihi’, ‘Film Analiz Yöntemleri’, ‘Dünya Sinema Tarihi’ ve ’Sanat Yönetmenliği’.

Mehmet Turgut Fotoğraf Atölyesi ve 46 Fotoğraf Sergisi
Mehmet Turgut, festival kapsamında gençlerle düzenleyeceği 2 günlük bir atölye çalışması ile kendi çalışması olan fotoğraflar üzerinden fotoğraf okuması ve çözümlemesini yapacak. Turgut ayrıca fotoğraflarının hikayelerini ve tecrübelerini katılımcılarla paylaşacak. Sanatçının 46 Dergisi için çektiği, çarpıcı işlerinden oluşan sergisi de Malatya Park AVM içerisinde festival süresince açık olacak.

Filmmakers Alliance Kısa Film Atölyesi
Merkezi Los Angeles’ta bulunan Filmmaker Alliance’ın kuruculuğunu ve halen başkanlığını yapan, Amerikalı senarist ve yönetmen Jacques Thelemaque, Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında kısa film atölyesi düzenleyecek. Dünyanın her yerinde kısa film üretimi üzerine çalışmalar yapan ve kısa film üzerine bir etkileşim ağı olan Filmmakers Alliance Kısa Film Atölyesi’nde, katılımcılar 5 gün süresince ele aldıkları senaryoyu hayata geçirecekler.

Sinema, Dizi, Oyunculuğu Atölyesi
İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sahne Sanatları Bölüm Başkanı olarak oyuncu adaylarına eğitim vermekte olan Yrd. Doç. Dr. Adnan Tönel, festival kapsamında gerçekleşecek oyunculuk atölyesinde öncelikli olarak sinema - televizyon oyunculuğuna yönelik bir eğitim verecek. Atölyede hem sahne ve beyazperde tecrübesini, hem de güçlü bir eğitimci olarak birikimini, yeni oyuncu adaylarıyla paylaşacak. Sahne sanatlarında reji ve uyarlamasını yaptığı özgün çalışmaları ve performanslarıyla tanınan Tönel’in rol aldığı sinema filmleri arasında ise Yanlış Zaman Yolcuları, İnşaat, Her Şey Çok Güzel Olacak, Büyük Adam Küçük Aşk yer alıyor.
Atölyede işlenecek konular, temel oyunculuk çalışmaları, kendini ifade edebilme ve kamera önünde durma, doğaçlama oyun verme, sinemada karakter yaratma, dizi, sinema oyunculuğunda tip ve karakter arasındaki farklılıkları öğrenmek, gibi farklı ve özgün başlıklardan oluşuyor.

Altyazı Dergisi 100. Sayı Sergisi
Kasım ayında 100. sayısını çıkaran Altyazı Aylık Sinema Dergisi, bu sergide en çok beğenilen kapaklarından bir seçki sunacak. Malatya Park AVM Avşar Sinemaları fuayesinde festival sonuna kadar açık olacak sergi, festival takipçilerini Altyazı kapakları eşliğinde son 10 yıl içinde sinema dünyasına damgasını vuran film ve yönetmenlerle kısa bir yolculuğa davet ediyor.

Altyazı’nın Hikâyesi: Sinema Dergiciliği ve Film Eleştirisi Söyleşisi
Türkiye’de sinema dergiciliği ve film eleştirisinin bugünkü durumu konuşulacağı söyleşi de Altyazı editörleri Senem Aytaç, Övgü Gökçe ve Fırat Yücel deneyimlerini katılımcılarla paylaşacak.

Sinema Öğrencileri için Sinema Teknik Kitapları
Sinema tekniği üzerine yayınlanan kitapların sınırlı sayıda olması gerçeğinden hareke eden festival komitesi, her yıl teknik bir kitabı yayına hazırlama girişiminde bulunacak. Bu amaçla Jeremy Vineyard’ın ‘Setting Up Your Shots / Great Camera Moves Every Filmmaker Should Know’ kitabını, ilk yılında okuyucularla buluşturulacak. Festival kapsamında ayrıca, sinema tarihçisi ve koleksiyoncusu Ali Can Sekmeç’in kaleminden, ‘Onur Ödülü’ alacak sanatçıların yaşamlarını konu alan iki kitap hazırlanacak.

Flört Konseri
Festival komitesi müziksever sinemacı gençleri de unutmamış. Festival kapsamında Türkçe Pop-Rock müziğinin başarılı grubu Flört, Malatyalı gençler ve hayranlarıyla bulaşacağı ücretsiz bir konser verecek.













47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu Ödülleri’ni evine götüren Çoğunluk Uzak Doğu’nun en prestijli festivallerinden biri olan 12. Mumbai Film Festivali’nden de eli boş dönmedi.

Seren Yüce’nin yönetmenliğindeki Çoğunluk, başkanlığını ünlü yönetmen Jane Campion’ın yaptığı, Samira Makhmalbaf, Yoon Jeong-Hee, Tanya Seghatchian, Suhasini Maniratnam gibi tamamı önemli kadın sinemacılardan oluşan jüri tarafından En İyi Film ve Bartu Küçükçağlayan da filmdeki rolüyle En İyi Erkek Oyuncu Ödülleri’ne layık görüldü.

İstanbullu orta sınıf bir ailenin oğlu Mertkan’ın hayatına odaklanan filmin baş rollerini Bartu Küçükçağlayan, Settar Tanrıöğen, Esme Madra ve Nihal Koldaş paylaşırken, görüntü yönetmenliğini Barış Özbiçer, kurgusunu ise Mary Stephen üstlenmişti. Yeni Sinemacılar’dan Sevil Demirci, Önder Çakar ve yönetmen Seren Yüce’nin yapımcılığını üstlendiği filmin sanat yönetmenliğini Meral Efe yaparken müziklerinde Gökçe Akçelik’in imzası var.




Film endüstrisinde yüksek kalitede üretim yapan başarılı yapımcılara verilen Avrupa Film Akademisi EURIMAGES Ödülü  ilk kez bu yıl bir Türk yapımcıya verilecek.

Lola+Bilidikid (Kutluğ Ataman), Hiçbiryerde (Tayfun Pirselimoğlu), İklimler (Nuri Bilge Ceylan), Üç Maymun (Nuri Bilge Ceylan) filmlerinin yapımcılığını gerçekleştiren Zeynep Özbatur Atakan, Avrupa Film Akademisi tarafından 'yılın yapımcısı' seçilerek EURIMAGES ödülüne layık görüldü.

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-Tv bölümü mezunu olan Atakan,1998’den bu yana uluslar arası camiada da ilgiyle izlenen filmlerin yapımcılığını üstlenmişti. Atakan şu sıralar, Zeyno Film çatısı altında, Nuri Bilge Ceylan'ın henüz yapım aşamasındaki filmi Bir Zamanlar Anadolu'da filminin de yapımcılığını yürütüyor.

2007 yılından bu yana Avrupa Film Akademisi ve Eurimages yetkililerinin ortak kararıyla verilen ödül, 4 Aralık’ta Talinn’de gerçekleştirilecek Avrupa Film Akademisi Ödül töreninde yapımcıya teslim edilecek.