1 Kasım 2010

Bu yıl ilk kez düzenlenecek olan Malatya Uluslararası Film Festivali, film gösterimleri ve yarışmalar dışında oldukça geniş yan etkinliklere de yer veriyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan basına tanıtım toplantısında oyuncu Nehir Erdoğan’ın detaylarını açıkladığı etkinlikler programı seminerler, sergiler, kısa film atölyeleri ile Malatyalıları film kültürünü tanımaya çağırıyor. Özellikle gençlerin hedeflendiği yan etkinliklerin ana mekanı ise İnönü Üniversitesi olacak.

Sinema Kültür Seminerleri
Beyazperde takipçilerini daha önce haberdar ettiğimiz Sinema Kültür Seminerleri, festivalin beş gününde Malatyalı sinemaseverleri ağırlayacak. 250 kişinin kabul edileceği Sinema Kültürü Seminerleri’ne katılmak isteyenler hala geç kalmış sayılmazlar. Kayıt için en geç 10 Kasım 2010 tarihine kadar festivalin web sitesinden (www.malatyafilmfest.com) başvuruda bulunabilirler.
Katılımcıları bir filmin oluşumunun tüm aşamalarına dair bilgilendirmeyi amaçlayan seminerlerin konu başlıkları ise şu şekilde: ‘Bir Filmi Yönetmek’, ‘Görüntü Oluşturma Sanatı’, ‘Bir Senaryo Yazmak’, ‘Oyunculuk Metodolojisi’, ‘Kurgu Teknikleri’, ‘Türk Sinema Tarihi’, ‘Film Analiz Yöntemleri’, ‘Dünya Sinema Tarihi’ ve ’Sanat Yönetmenliği’.

Mehmet Turgut Fotoğraf Atölyesi ve 46 Fotoğraf Sergisi
Mehmet Turgut, festival kapsamında gençlerle düzenleyeceği 2 günlük bir atölye çalışması ile kendi çalışması olan fotoğraflar üzerinden fotoğraf okuması ve çözümlemesini yapacak. Turgut ayrıca fotoğraflarının hikayelerini ve tecrübelerini katılımcılarla paylaşacak. Sanatçının 46 Dergisi için çektiği, çarpıcı işlerinden oluşan sergisi de Malatya Park AVM içerisinde festival süresince açık olacak.

Filmmakers Alliance Kısa Film Atölyesi
Merkezi Los Angeles’ta bulunan Filmmaker Alliance’ın kuruculuğunu ve halen başkanlığını yapan, Amerikalı senarist ve yönetmen Jacques Thelemaque, Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında kısa film atölyesi düzenleyecek. Dünyanın her yerinde kısa film üretimi üzerine çalışmalar yapan ve kısa film üzerine bir etkileşim ağı olan Filmmakers Alliance Kısa Film Atölyesi’nde, katılımcılar 5 gün süresince ele aldıkları senaryoyu hayata geçirecekler.

Sinema, Dizi, Oyunculuğu Atölyesi
İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sahne Sanatları Bölüm Başkanı olarak oyuncu adaylarına eğitim vermekte olan Yrd. Doç. Dr. Adnan Tönel, festival kapsamında gerçekleşecek oyunculuk atölyesinde öncelikli olarak sinema - televizyon oyunculuğuna yönelik bir eğitim verecek. Atölyede hem sahne ve beyazperde tecrübesini, hem de güçlü bir eğitimci olarak birikimini, yeni oyuncu adaylarıyla paylaşacak. Sahne sanatlarında reji ve uyarlamasını yaptığı özgün çalışmaları ve performanslarıyla tanınan Tönel’in rol aldığı sinema filmleri arasında ise Yanlış Zaman Yolcuları, İnşaat, Her Şey Çok Güzel Olacak, Büyük Adam Küçük Aşk yer alıyor.
Atölyede işlenecek konular, temel oyunculuk çalışmaları, kendini ifade edebilme ve kamera önünde durma, doğaçlama oyun verme, sinemada karakter yaratma, dizi, sinema oyunculuğunda tip ve karakter arasındaki farklılıkları öğrenmek, gibi farklı ve özgün başlıklardan oluşuyor.

Altyazı Dergisi 100. Sayı Sergisi
Kasım ayında 100. sayısını çıkaran Altyazı Aylık Sinema Dergisi, bu sergide en çok beğenilen kapaklarından bir seçki sunacak. Malatya Park AVM Avşar Sinemaları fuayesinde festival sonuna kadar açık olacak sergi, festival takipçilerini Altyazı kapakları eşliğinde son 10 yıl içinde sinema dünyasına damgasını vuran film ve yönetmenlerle kısa bir yolculuğa davet ediyor.

Altyazı’nın Hikâyesi: Sinema Dergiciliği ve Film Eleştirisi Söyleşisi
Türkiye’de sinema dergiciliği ve film eleştirisinin bugünkü durumu konuşulacağı söyleşi de Altyazı editörleri Senem Aytaç, Övgü Gökçe ve Fırat Yücel deneyimlerini katılımcılarla paylaşacak.

Sinema Öğrencileri için Sinema Teknik Kitapları
Sinema tekniği üzerine yayınlanan kitapların sınırlı sayıda olması gerçeğinden hareke eden festival komitesi, her yıl teknik bir kitabı yayına hazırlama girişiminde bulunacak. Bu amaçla Jeremy Vineyard’ın ‘Setting Up Your Shots / Great Camera Moves Every Filmmaker Should Know’ kitabını, ilk yılında okuyucularla buluşturulacak. Festival kapsamında ayrıca, sinema tarihçisi ve koleksiyoncusu Ali Can Sekmeç’in kaleminden, ‘Onur Ödülü’ alacak sanatçıların yaşamlarını konu alan iki kitap hazırlanacak.

Flört Konseri
Festival komitesi müziksever sinemacı gençleri de unutmamış. Festival kapsamında Türkçe Pop-Rock müziğinin başarılı grubu Flört, Malatyalı gençler ve hayranlarıyla bulaşacağı ücretsiz bir konser verecek.













47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu Ödülleri’ni evine götüren Çoğunluk Uzak Doğu’nun en prestijli festivallerinden biri olan 12. Mumbai Film Festivali’nden de eli boş dönmedi.

Seren Yüce’nin yönetmenliğindeki Çoğunluk, başkanlığını ünlü yönetmen Jane Campion’ın yaptığı, Samira Makhmalbaf, Yoon Jeong-Hee, Tanya Seghatchian, Suhasini Maniratnam gibi tamamı önemli kadın sinemacılardan oluşan jüri tarafından En İyi Film ve Bartu Küçükçağlayan da filmdeki rolüyle En İyi Erkek Oyuncu Ödülleri’ne layık görüldü.

İstanbullu orta sınıf bir ailenin oğlu Mertkan’ın hayatına odaklanan filmin baş rollerini Bartu Küçükçağlayan, Settar Tanrıöğen, Esme Madra ve Nihal Koldaş paylaşırken, görüntü yönetmenliğini Barış Özbiçer, kurgusunu ise Mary Stephen üstlenmişti. Yeni Sinemacılar’dan Sevil Demirci, Önder Çakar ve yönetmen Seren Yüce’nin yapımcılığını üstlendiği filmin sanat yönetmenliğini Meral Efe yaparken müziklerinde Gökçe Akçelik’in imzası var.




Film endüstrisinde yüksek kalitede üretim yapan başarılı yapımcılara verilen Avrupa Film Akademisi EURIMAGES Ödülü  ilk kez bu yıl bir Türk yapımcıya verilecek.

Lola+Bilidikid (Kutluğ Ataman), Hiçbiryerde (Tayfun Pirselimoğlu), İklimler (Nuri Bilge Ceylan), Üç Maymun (Nuri Bilge Ceylan) filmlerinin yapımcılığını gerçekleştiren Zeynep Özbatur Atakan, Avrupa Film Akademisi tarafından 'yılın yapımcısı' seçilerek EURIMAGES ödülüne layık görüldü.

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-Tv bölümü mezunu olan Atakan,1998’den bu yana uluslar arası camiada da ilgiyle izlenen filmlerin yapımcılığını üstlenmişti. Atakan şu sıralar, Zeyno Film çatısı altında, Nuri Bilge Ceylan'ın henüz yapım aşamasındaki filmi Bir Zamanlar Anadolu'da filminin de yapımcılığını yürütüyor.

2007 yılından bu yana Avrupa Film Akademisi ve Eurimages yetkililerinin ortak kararıyla verilen ödül, 4 Aralık’ta Talinn’de gerçekleştirilecek Avrupa Film Akademisi Ödül töreninde yapımcıya teslim edilecek.

Hiç yorum yok: