13 Ekim 2018

6. Boğaziçi Film Festivali 26 Ekim’de başlıyor!






Bu sene 6. kez İstanbullular ile buluşacak olan Boğaziçi Film Festivali'nin basına tanıtım toplantısı geçtiğimiz günlerde yapıldı. 26 Ekim’de başlayacak festival Türkiye ve dünya sinemasının en yeni ve ödüllü örneklerini İstanbullu sinemaseverlerle buluşturacak. Festivalde 41 ülkeden 90 yönetmenin toplam 88 filmi gösterilecek.



Festival ayrıca Bosphorus Film Lab desteği ve özel konuklarıyla sinemayla dolu bir hafta yaşatacak. Bent Hamer, Sergei Loznitsa, Paulo Branco gibi usta isimleri İstanbul’da ağırlayacak olan 6. Boğaziçi Film Festivali 3 Kasım’a kadar sürecek.

6. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nin açılış filmi, Oscarlı aktör Robert Redford’un başrolünde olduğu ve şimdiden Oscar kulislerinde adı sıkça anılan “The Old Man and The Gun / İhtiyar Adam ve Silah” olacak. 26 Ekim Cuma akşamı Grand Pera’da gerçekleştirilecek olan gösterim ayrıca Türkiye prömiyeri olacak.

İlk kez Boğaziçi’nde!

Festivalde bu yıl 10 film jüri karşısına çıkacak ve Banu Sıvacı’nın “Güvercin”, Burak Çevik’in “Tuzdan Kaide”, Cafer Özgül’ün “Sükut Evi”, Mahmut Fazıl Coşkun’un “Anons”, Murat Düzgünoğlu’nun “Halef”, Özkan Çelik’in “Babamın Kemikleri”, Ramin Matin’in “Son Çıkış”, Sefa Öztürk’ün “Güven”, Semir Aslanyürek’in “Kaos” ve Vuslat Saraçoğlu’nun “Borç” adlı filmleri yarışacak.



Cafer Özgül’ün “Sükut Evi” adlı filmi dünya prömiyerini festival kapsamında yaparken, Ramin Matin’in Tokyo Uluslararası Film Festivali’nde dünya prömiyerini yaptığı filmi “Son Çıkış”, Türkiye’de ilk kez Boğaziçi Film Festivali’nde gösterilecek.

Yarışmada ayrıca, “Anons”, “Babamın Kemikleri”, “Güven” ve “Kaos” da İstanbul prömiyerlerini festivalde yapıyor olacak.



Festivalin Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nda yer alan filmler ise şu şekilde:

Adam/Maria Soirun
Bomb: A Love Story / Payman Maadi 
Cold November / İsmet Sijarina
Land/ Babak Jalali
The Queen of Fear / Valeria Bertuccelli, Fabianna Tiscornia
The gentle Indifference of the World / Adilikhan Yerzhanov
Screwdriver / Bassam Jarbawl
Winter Flies / Olma Omerzu
Sew The Winter to My Skin / Jahmil X.T. Qubeka
Suburban / Qui Sheng


Retrospektif: Sergei Loznitsa

Festival bu yıl Onur Ödülü’nü iki usta yönetmene verecek. Bunlardan ilki, geleneksel tarih anlayışını ters yüz eden bakışı ve seyirciyi rahatsız etmekten çekinmeyen tavizsiz duruşuyla tanınan ve belgesel sinemanın yaşayan en büyük ustalarından biri sayılan Ukraynalı auteur Sergei Loznitsa olacak. Loznitsa, 26 Ekim Cuma günü Grand Pera’da gerçekleşecek açılış gecesinde ödülünü alırken, 28 Ekim Pazar günü de Soho House İstanbul’da festivale özel bir master class verecek.

6. Boğaziçi Film Festivali’nde Sergei Loznitsa’nın üçü Türkiye prömiyeri olmak üzere dört filmi gösterilecek. Bu yıl Cannes’ın Belirli Bir Bakış bölümünden En İyi Yönetmen Ödülü ile dönen, Donbass Savaşı'nı konu alan kara mizah türündeki “Donbass”ın yanı sıra Loznitsa’nın 1930’lar Stalin Rusya’sını bugüne dek yayınlanmamış fotoğraflar ve görüntüler eşliğinde anlatarak gerçekliğin sunumunu ve algılanışını sorgulayan “Process (The Trial)” ve Berlin’de yaşayan eski Sovyet ülkesi vatandaşlarının Kızıl Ordu’nun Nazilere karşı kazandığı Zafer Günü olan 9 Mayıs’taki kutlamaları üzerinden anma ritüellerimizi sorgulayan gözlemci belgeseli “Victory Day”, Türkiye’de ilk kez festival kapsamında gösterilecek. Bölümde ayrıca, Loznitsa’nın geçen yıl Cannes’da Altın Palmiye için yarışan ve rahatsız edici bir Doğu Avrupa portresi çizen filmi “A Gentle Creature / Uysal Bir Ruh” da vizyonda kaçıranlar için, yönetmenin de katılımıyla sinemaseverlerle buluşacak.

Retrospektif: Bent Hamer

Festivalin bir diğer Onur Ödülü, Norveçli yönetmen Bent Hamer’a kapanış gecesinde verilecek. Melankolik, içten ve eğlenceli filmleriyle Türkiye’de de çok sayıda takipçisi olan, özgün yazarlığı, çarpıcı kamera tasarımları, hicivli mizahı, detaylardan yarattığı absürt anlatımıyla İskandinav sinemasının en önemli temsilcilerinden biri sayılan Hamer, 2 Kasım Cuma günü Soho House İstanbul’da festivale özel bir master class verecek.

6. Boğaziçi Film Festivali’nde Bent Hamer’ın üç filmi gösterilecek. Eleştirmenlerce yönetmenin filmografisinin en iyisi sayılan, Amanda Ödülleri’nde En İyi Film, São Paulo, Kopenhag festivallerinden de En İyi Yönetmen dallarında ödüller alan ve Norveç’in 2004’teki Oscar adayı da olan “Kitchen Stories / Mutfak Hikâyeleri” (2003), Charles Bukowski’nin aynı adlı romanından uyarlanan ve Matt Dillon, Lili Taylor ve Marisa Tomei’den oluşan kadrosuyla romanı kadar kültleşen “Factotum” ile Cannes’da Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde yarışan ve başrolündeki köpek
oyuncuya Köpek Palmiye Ödülü’nü getiren kara komedi “O’Horten” (2007), Hamer’ın filmlerini yıllar sonra bir kez daha büyük perdede izlemek isteyenler için kaçırılmayacak bir fırsat olacak.

Bosphorus Film Lab: Türkiye sinemasında filmlerin gelişmesine katkı sağlamak, genç yapımcı ve yönetmenlerin yeni filmler üretmesine maddi ve manevi destek oluşturmak amacıyla gerçekleşen Bosphorus Film Lab, uzun metraj kurmaca film projelerinin yapım süreçlerine katkı sunacak. Pitching ve Work in Progress başlıklı iki kategoride seçilen projelerin ekipleri 27-31 Ekim tarihlerinde düzenlenecek atölyelere katılacak ve ortak yapım, pitching ve finansal plan hazırlama konularında projelerini geliştirecekler.

Ustalardan ücretsiz sinema dersleri

6. Boğaziçi Film Festivali’nin Kurumsal İletişim Ortağı TürkMedya ile ortaklaşa düzenlediği ve usta sinemacıları ağırladığı Masterclass Programı’na Bent Hamer ve Sergei Loznitsa’nın yanı sıra Portekizli yapımcı Paulo Branco da konuk oluyor.

70’lerin sonunda başlayan kariyerinde David Cronenberg, Manoel de Oliveira, Wim Wenders, Chantal Akerman, Alain Tanner, Werner Schroeter, Pedro Costa, André Téchiné, Andrzej Zoulawski, Peter Handke, Teresa Villaverde, Michel Piccoli, Valéria Bruni-Tedeschi ve Paul Auster gibi bir çok isimle çalışmış, yalnızca ülkesi Portekiz’in değil dünya sinemasının en önemli yapımcılarından biri sayılan Paulo Branco da festival kapsamında İstanbul’a gelecek ve 2 Kasım Cuma günü Soho House
İstanbul’da sinema dersi verecek.

Biletler : Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği ve İstanbul Medya Akademisi tarafından düzenlenen 6. Boğaziçi Film Festivali, bu yıl 26 Ekim-3 Kasım 2018 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek ve gösterimler Atlas, Beyoğlu ve Kadıköy sinemalarında yapılacak. Kısa Film gösterimleri için tüm biletler 5 TL, uzun metraj filmler içinse Tam biletler 12:00 ve 16:00 seansları için 10 TL, 19:00 ve 21:30 seansları için de 15 TL olarak satılacak. Öğrenciler için uzun metraj filmlerin biletleri tüm seanslarda 5 TL olacak. 16 Ekim’de satışa sunulacak festival biletleri ise mobilet.com ’da satışa sunulacak.

Festivalin diğer bölümlerine dair detayları ve film çizelgesini festivalin resmi sitesi olan http://www.bogazicifilmfestivali.com/ adresinde ve Facebook hesabında bulabilirsiniz : https://www.facebook.com/pg/BogaziciFilmFestivali/   

Hiç yorum yok: