26 Ekim 2010

Yönetmenliğini ve senaristliğini Süleyman Nebioğlu’nun üstlendiği, politik güldürü türündeki ‘Memlekette Demokrasi Var’ çok yakında sinemada seyircisi ile buluşacak.
Çekimleri geçtiğimiz aylarda Silivri’de tamamlanan filmde, başrolü “deli Baradan” karakteri ile Müjdat Gezen üstleniyor. Altın Portakal’da “Sanatta Sosyal Sorumluluk Ödülü" alan Gezen’in yanı sıra, filmde Emrah Kolukısa, İlker Ayrık, Gülçin Santırcıoğlu, Sümer Tilmaç, Nejat Birejik, Şafak Sezer ve Tamer Karadağlı gibi televizyon ve sinemanın ünlü simaları rol alıyor.

Adnan Menderes’i Yassıada’dan kurtarmaya kalkan, köyün ‘en akıllı delisi’ Baradan 100.000 kibrit çöpü bulup eczalarından bomba yapmayı planlar. Hedefi bir deniz altı dehlizinden geçerek bombayı Yassıada’da patlatmaktır. Çıkan kargaşada Menderes’in de aynı dehlizden kaçacaktır.

Yapımcılığını Dijital Sanatlar’ın üstlendiği ‘Memlekette Demokrasi Var’ 3 Aralık’ta,  170 kopyayla vizyona giriyor.


Ankara Sinema Derneği tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Artvin Belediyesi ve Ordu Valiliği'nin katkılarıyla düzenlenecek olan 16. Gezici Festival, 3-19 Aralık tarihleri arasında sırasıyla Ankara (3-9 Aralık), Artvin (10-16 Aralık) ve Ordu (17-19 Aralık) şehirlerinde sinemaseverlerle buluşacak.

Bu senenin temasını  "Darbe!" olarak belirleyen Gezici Festival, yeni sinemacılara kapı açan yarışmalı bölümü geçen yıl olduğu gibi Artvin'de düzenleyecek. Peru'dan Macaristan'a, Çin'den Romanya'ya kadar geniş bir yelpazede yarışmaya katılan toplam 10 film Altın Boğa Ödülü için yarışacak.

16. Gezici Festival programında ayrıca; askeri darbelerin ülke insanlarına etkilerini merkez alan "Uygunadım Hayatlar!", son dönem Türkiye sinemasından bir seçki sunan "Türkiye Sineması 2010",  vizyon öncesi yeni filmlerin gösterildiği "Özel Gösterimler", İsveçli ikili Ola Simonsson ve Johannes Stjarne Nilsson'un kısa filmlerini içeren bir toplu gösterim, kentsel dönüşüm projelerinin kent haritası kadar insanların hayatlarını da değiştirdiğine dikkat çeken "Kentinde Mülteci", taşra hikayelerine selam gönderen "Taşrada Var Bir Zaman", aralarında Niki Caro, Grant Lahood gibi ustaların kısa filmlerinin de bulunduğu "Kısaca Yeni Zelanda", ayrıca "Kısa İyidir" ve "Çocuk Filmleri" bölümleri de yer alacak.

Gezici Festival'in afişini ilk festivalden bu yana olduğu gibi karikatürist ve oyun yazarı Behiç Ak çizdi ve grafik tasarımını Yeşim Demir gerçekleştirdi.



13-28 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen ve sinema çevrelerinin ilgiyle izlediği Londra Film Festivali’nde bu yıl 300’e yakın film gösteriliyor. İtalya'da yaşayan Türk yönetmen Ferzan Özpetek 'in Mine Vaganti (Serseri Mayınlar) filmi de festival programının göze çarpan filmleri arasında yerini aldı.

Yönetmen Özpetek, kalabalık bir İtalyan ailesi içindeki kimlik ve otorite çatışmaları üzerinde odaklanan filminin büyük başarı sağladığı Almanya, Fransa, İsviçre ve Avusturya’dan sonra İngiltere’de de sinema severlerle buluşmasından ve basının gösterdiği ilgiden oldukça memnun olduğunu ifade ediyor.

35 yıla yakın bir süredir Roma'da yaşayan Özpetek, Türk kimliğini ve İtalya'daki yaşamını harmanlayarak kendisine has bir bakış geliştirdiğini belirterek, sinemasının dünyada da büyük ilgi ve beğeniyle karşılanmasının nedeninin bu özgünlük olduğunu ekliyor.

Mine Vaganti  (Serseri Mayınlar) İngiltere, ABD, İspanya ve Brezilya da dahil olmak üzere toplam 31 ülkede seyirciyle buluşma fırsatı yakaladı.


Uluslararası 2. El Kısa Film Festivali'nin geçmiş yıllardaki jüri üyelerinden olan yönetmen ve müzisyen Selim Demirdelen, “36 Poz Ankara” fotoğraf sergisiyle festivalimizin anasponsoru ANKAmall Alışveriş Merkezi’nde eserlerini sergiliyor.

25 Ekim’de Ankaralı sanatseverlerin beğenisine sunulan serginin açılışı, Selim Demirdelen’in de katılımıyla 30 Ekim Cumartesi günü saat 17.00’de yapılacak. Ayrıca sergide bir çok fotoğrafı bulunan Güven Kıraç da açılış akşamında sergiyi onure edecek. Sergi açılışının ardından sanatseverler, düzenlenen kokteylde Demirdelen ile tanışma ve sohbet etme fırsatı bulucaklar.

7 Kasım’a kadar ANKAmall’da görülebilecek olan sergide 36 fotoğraf yer alacak. Sergi fotoğraflarının satışından elde edilen gelir, Altındağ Çağdaş Eğitim-Uygulama ve İş Eğitim Merkezi'ne (Zihinsel Engelliler Okulu) bağışlanacak. Fotoğrafların her biri 360 TL’den satışa sunulacak.

Hiç yorum yok: