27 Ekim 2010

'Kristal Kayısı' Basına Tanıtıldı

Malatya Valiliği tarafından 26 Kasım–2 Aralık tarihleri arasında, oldukça zengin bir içerik ile düzenlenecek olan ‘1. Malatya Uluslararası Film Festivali’ basına tanıtım toplantısı 26 Ekim Salı akşamı İstanbul’da gerçekleştirildi. Beyazperde olarak İnternet sponsorları arasında yer aldığımız Malatya Uluslararası Film Festivali basın toplantısını sizler için izledik. 


Farklı alanlardan birçok medya temsilcisinin yer aldığı basın toplantısında, festivale dair önemli detaylar aktarıldı. Festival Yönetmeni Ali Çalışır’ın açılış konuşması ile başlayan toplantıda, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, Malatya İl Genel Meclis Başkanı ve Malatya Belediye Başkanı sırayla söz aldı. Film festivalinin Malatya’nın ekonomik kalkınması ve kültürel anlamda gelişimi için ne kadar önemli olduğunu dile getiren konuşmaların ardından Festival Danışma Kurulu’na ve Festival Program Komitesi’ne çalışmalarından ötürü ayrıca teşekkür edildi.

Malatya Valisi Ulvi Saran’ın festivalin projelendirilmesi ve organizasyonun altyapısı hakkındaki açıklamalarından sonra, Festival Danışma Kurulu’nun ve Festival Program Komitesi’nin üyeleri film festivalinin merakla beklenen bölüm başlıklarını basına tanıttı.

Açılış Filmi ‘Badem Şekeri’

1963 yapımı, senaristliğini ve yönetmenliğini Osman F. Seden’in yaptığı, baş rollerini Türkan Şoray, Fatma Girik ve Fikret Hakan’ın paylaştıkları, iki kan davalı aile arasında gelişen komik olayları anlatan Yeşilçam klasiği ‘Badem Şekeri’, festivalin açılış filmi olarak 26 Kasım akşamı Malatyalı sinemaseverlerle yeniden buluşacak. Türkan Şoray ve Fatma Girik’in beraber ilk kez kamera karşısına geçtiği Badem Şekeri’nin gösterimine oyuncuların da katılması bekleniyor. Ayrıca, festival kapsamında usta oyuncular Ayşen Gruda ve Erol Günaydın’a aynı akşam düzenlenecek olan törenle ‘Onur Ödülü’ verilecek.

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması


Filmlerin ön elemesini Festival Danışma Kurulu ve Festival Program Komitesi tarafından yapıldığı Uluslararası Yarışma’da toplam 10 film ‘Kristal Kayısı Ödülü’ için yarışacak.

Yönetmen Hüseyin Karabey, American Cinema Foundation Yöneticisi Gary McVey, Yunan oyuncu Katerina Moutsatsou, FIPRESCI Başkanı Jean Roy ve Japon yapımcı Hisami Kuroiwa’dan oluşan Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması ana jürisi, yarışan filmleri 'En İyi Film', 'En İyi Yönetmen', 'En İyi Senaryo', 'En İyi Kadın Oyuncu' ve 'En İyi Erkek Oyuncu' dallarında değerlendirecek. Ödül kazanan filmler 2 Aralık 2010 Perşembe gecesi yapılacak Festival Ödül Töreni’nde açıklanacak. En İyi Film Kristal Kayısı’nın yanı sıra 10.000 Euro para ödülü ile ödüllendirilecek. Ayrıca, Senem Aytaç, Murat Erşahin ve Ceylan Özgün Özçelik isimlerinden oluşan Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) jürisi, ‘SİYAD En İyi Uzun Metraj’ ödülünü verecek.

Ana teması “Mizah” olarak belirlenen festivalin Uzun Metraj Yarışması'nda boy gösterecek olan filmler dünyanın farklı ülkelerinden seçilmiş, oldukça eğlenceli ve başarılı yapımlar olarak göze çarpıyor. Türkiye’den, 2010 yapımı olan ve daha önce herhangi bir festivalde ödül almamış film kriterine uyan tek yapım olarak yarışmaya katılma hakkı kazanan Murat Şeker yönetmenliğindeki Çakallarla Dans’ın (Dances with The Jackals) yanı sıra, İsveç’ten Josef Fares yönetmenliğindeki “Baba” (Balls), Arjantin’den Hernán A. Golfrid’in “Bekleme Müziği” (Musica En Espera), Fransa’dan Agathe Teyssier’ın çektiği ve kendi isteği dışında görünmez olan bir kadının hikayesini anlatan “Görünmez Kadın” (Le Femme Invisible),
Amerikalı yönetmen Jonathan Parker’ın Bienal kuratörlerini ti’ye aldığı “İsimsiz” (Untitled) filmi, İngiliz yönetmen Tom Reeve’nin viagra taşıyan bir kamyonu çalan İrlanda’lı 4 kafadar arkadaşı konu aldığı “Kutsal Su” (Holy Water), Şili’li yönetmen Cristián Jiménez’in son çalışması olan Optik Yanılsamalar (Illusiones Opticas), komşu Yunanistan’dan Fillipos Tsitos’un Plato’nun Akademisi (Akadimia Platonos),  babasının vasiyetini yerine getirmeye çalışan Simon’un hikayesinin anlatıldığı, Belçika’lı Micha Wald yönetmenliğindeki Simon Konianski ve son olarak İspanyol yönetmen Borja Cobeaga’nın kız arkadaşına kur yapmak için meyve suyu ısmarlamaktan öteye geçemeyen utangaç bir genci anlattığı Sevgili(m) Arkadaşım (Pagafantas), Malatya Film Festivali’nin Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması kategorisinde Malatyalı seyirciler ile buluşacak olan filmler.

Festivalin uzun metraj yanında ilgi çeken bir diğer yarışma başlığı ise Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması. Mizah ve alt türlerinde çekilmiş, kurmaca ve animasyon 12 filmin [Besinlerin Oksitlenmiş Kalıntısı (Orçin Uzun), İşsiz Kalmış Cin (Savaş Baykal), Kağıttan Cinayetler (Selin Cevizli), Kavşak (Atölye Grup Çalışması), Küçük Bir Hakikat (Emre Akay), Makkafilm (Oktay Kaya), Sandviç (Adam Isenberg), Şampiyon Beşiktaş (Şirin Soysal) Ufak Tefek Olaylar (Yusuf Emirdar), Uşak Hesabı (Yusuf Emirdar) Zafiyet (Dilan Sarı) Za-man’ın Maceraları (Eren Aybars Arpacık)] yarışacağı bölümün jürisindeyse gazeteci ve yazar Sayım Çınar, oyuncu ve yönetmen Mehmet Esen, öykü yazarı ve oyuncu Nilüfer Açıkalın, İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı ve Festival Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Turan Sağer ve “Kısa Şart” bölümünde gösterilen ‘14’ filminin yönetmeni Asitha Ameresekere yer alıyor.

Festivalin Ana Sponsorlarından Sabah gazetesinin adını verdiği "Sabah Panoraması" bölümünde, İstanbullu sinemaseverlerin Filmekimi’nden ya da vizyondan aşina olduğu fakat Anadolu seyircisine ulaşması zaman alan önemli filmlerin gösterimi yapılacak. Tehlikeli Yol, Başka Bir Yerde, Aşka Fırsat Ver, Ateşle Oynayan Kız, Aslı Gibidir, Paris’te Son Konser, İyi Yürek, Yuva gibi beğeni toplayan yapımların yanı sıra, henüz gösterime girmemiş dört filmin Galaları da Malatya Film Festivali kapsamında gerçekleştirilecek. Luca Guadagnino’nun Yasak Aşk (I Am Love), Pablo Trapero’nun Carancho, Gilles Marchand’ın Öteki Dünya (Black Heaven) adlı filmleri ve festivalin göze çarpan davetlileri arasında yer alan Woody Allen’ın Uzun Boylu Esmer (You Will Meet A Tall Dark Stranger) adlı son filmi Galası gerçekleştirilecek yapımlar arasında yer alıyor.

Ayrıca, Avrupa’da geniş bir sinema profesyonelleri ağına sahip EFA’nın (European Film Academy / Avrupa Film Akademisi) seçkilerinden oluşan, zengin içerikli ve nitelikli kısa filmleri izleyicilerle buluşturma amacını taşıyan ‘Kısa Şart’ bölümü, korku, samuray, gençlik, anime, yakuza gibi türlerde Japon sinema kültürünün seçkin örneklerinin gösterileceği 'Japon Sinemasının Beş Yüzü ve Tokyo', dünyanın saygın festivallerinden ödülle dönen ve geniş bir konu yelpazesine sahip belgesellerin yer aldığı 'Ödüllü Belgeseller', görme ve işitme engelliler için özel olarak tasarlanan filmlerden oluşan 'Gördüm, Duydum, Biliyorum' bölümü ve son olarak çocuk seyircilere sinemayı sevdirmek amaçlı düzenlenen 'Mişmiş' bölümü Malatya Film Festivali’nin ana başlıklarını oluşturuyor.

Malatyalılar hemşerileri olan Kemal Sunal’ı da bu ilk festivallerinde unutmamış. Türk sinemasının güldüren yüzü Sunal, restorasyonu yapılmış üç filmi (Tosun Paşa, Düttürü Dünya ve Süt Kardeşler) ile yeniden anılacak.

Festivale dair diğer detaylar ise şöyle:

Filmler, Malatya Park AVM içerisinde yer alan Avşar Sinemaları ile Yeşil Sinemaları’nın ikişer salonu olmak üzere toplam 4 salonda gösterime sunulacak. Bilet fiyatları ise Malatyalıların geniş katılım göstermesi amacıyla öğrenci için 2 TL, tam ise 3 TL olacak. Festival 6 gün sürecek, yerli ve yabancı 100’ü aşkın film 10.00, 12.00, 14.30, 17.00 ve 20.30 seanslarında , Malatyalı sinemaseverlerle buluşacak.

Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması, Yarışma Dışı: EFA (European Film Academy) seçkisi ‘Kısa Şart!’ ve belgesel film gösterimleri Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi ana salonda yapılacak. Kültür Merkezi’ndeki gösterimler ve Avşar Sinemaları’nda festival süresince her sabah saat 10.00’da gösterilecek olan Türkçe seslendirmeli çocuk filmleri de ücretsiz izlenebilecek.






Malatya Valisi Ulvi Saran’ın festivalin projelendirilmesi ve organizasyonun altyapısı hakkındaki açıklamalarından sonra, Festival Danışma Kurulu Üyeleri Ali Sönmez, oyuncu İzzet Günay, yönetmen Muzaffer Hiçdurmaz,oyuncu Nehir Erdoğan; festival program danışmanları Serkan Çakarer ve Deniz Ölmez film festivalinin merakla beklenen bölüm başlıklarını basına tanıttı.

Hiç yorum yok: