27 Ekim 2010

Türk belgeselinin büyük ustası Suha Arın’ın 1988 yılında çektiği “Dünya Durdukça-Mimar Sinan” Belgeseli “MTV Film Televizyon video” yapımcılığının girişimleri ile tekrar gün yüzüne çıkıyor.

Yönetmenliğini Suha Arın’ın, görüntü yönetmenliğini İlhan Arakon’un, özgün müziğini Turgay Erdener’in yaptığı “Dünya Durdukça-Mimar Sinan” belgesel dizisi, 35 mm orijinal kopyasından telesine edilip, plan plan çalışarak ve günümüz teknolojileri ile filtre edilmiş görüntüsü ile “DVD” formatına dönüştürüldü. Suha Arın’dan habersiz olan yerli ve yabancı sinema seyircilerine, tozlu raflarda kalan önemli belgeselleri taşıyan proje çerçevesinde, DVD’lerde Türkçe, İngilizce, Fransızca dublaj, Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Japonca alt yazı seçeneklerini içeren menüler de eklendi.

“Dünya Durdukça-Mimar Sinan” Belgesel Dizisi

Mimar Sinan’ın ölümünün 400.yıl dönümüne rastlayan ve “1988 Uluslararası Mimar Sinan Yılı” ilan edilmesi nedeniyle hazırlanan “Dünya Durdukça-Mimar Sinan” Belgeseli, uzun bir araştırma ve çekim sürecinin sonucun tamamlanarak Türkiye’de ve dünyanın birçok ülkesinde gösterilmişti. Araştırma ekibinde mimarların, sanat tarihçilerinin, sosyal antropologların, Farsça-Arapça ve Osmanlıca bilen uzmanların olduğu belgesel için, 16.yy. Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’ndeki bütün yapı ve sanat faaliyetlerinin yanı sıra, siyasal, sosyal ve ekonomik olaylar da incelenmiş ve aynı dönem içerisinde yer alan diğer ülkelerle karşılaştırmalı çalışmalar da yapılmıştı.

Belgesel dizisi her biri 30’ar dakikalık altı bölümden oluşuyor. Türkiye’de 30’dan fazla ilde gerçekleştirilen çekimler için 25 bin kilometrelik yol kat edilmiş; Mimar Sinan’ın şuanda yurtdışında bulunan eserlerini görüntülemek içinse Yunanistan, Macaristan, Yugoslavya, Sovyetler Birliği ve Suriye‘de de çekimler gerçekleştirilmişti.

Avrupa festivallerinden çeşitli ödüllerle dönen Dünya Durdukça-Mimar Sinan belgeseli , (“Uluslar Arası Mimari Filmler Yarışması Jüri Özel Ödülü/ İsviçre”, “4.Uluslararası ‘Şehir Planlaması ve Mimari Miras’ konulu film festivalinde Avrupa Konseyi Özel Ödülü/ Fransa, Unesco Mimarlık Ödülü) Paris, Montreal, Ottawa, Bordeaux, Montreau, Le Mans, Lizbon, Porto, Perugia gibi dünyanın çeşitli kentlerindeki sergi, fuar, müze ve üniversitelerde gösterilmişti.

2005 yılında İstanbul’da toplanan 22.Dünya Mimarlık Kongresi nedeniyle Suha Arın’ın diğer mimari belgeselleri ile birlikte gösterilen Dünya Durdukça-Mimar Sinan belgeseli, ayrıca geçtiğimiz yıl uzun süre Sakıp Sabancı Müzesi’nde de izleyicileri ile buluşmuştu.

Arşivciliğin halen daha sistematik biçimde yapılamadığı Türk belgesel sineması için, Suha Arın belgesellerinin yenilenerek dijital ortama geçirilmesi projesinin oldukça önemli bir adım olduğuna inanıyoruz. Darısı tozlu raflarda bekleyen nice değerli belgeselin başına…


Kültür Bakanlığı’nın desteği ve Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde Belgesel Sinemacılar Birliği tarafından düzenlenen ve bu sene 13’üncüsü yapılan İstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali 29 Ekim – 4 Kasım tarihleri arasında İstanbullu belgesel takipçileri ile buluşacak.

1997’den bu yana Türkiye'den ve dünyadan yüzlerce belgesel filme ev sahipliği yapan festivalde bu yıl ABD, Almanya, İran, Arjantin, Hindistan, Çin, İrlanda ve Fransa başta olmak üzere 24 farklı ülkeden, toplam 68 belgesel ücretsiz olarak gösterilecek.

“Gerçeğin aynasında 7 renk”

Bu sene “Gerçeğin aynasında 7 renk” sloganı ile izleyicilerle buluşan festivalde gösterilecek filmler de, bu tema çerçevesinde gruplandırılmış. Dünyada yaşanan savaş, zorbalık, toplumsal bunalım ve bunlara tanıklık eden, ezilen ya da direnen insanların öyküleri siyah kuşakta anlatılıyor. Dünya düzeninde iş ve emeğin, işçi ve emekçinin halleri kırmızı kuşakta işlenirken, turuncu kuşakta yakın ya da uzak coğrafyalardan modern zaman öyküleri yer alıyor. Sarı kuşak evden uzakta, göç; mavi kuşak olağanüstü insanların sıradan öykülerini, sıradan insanların olağanüstü öykülerini; mor kuşak sanat ve tutkuyu işleyen filmleri içeriyor. Çevre konularını işleyen ve sürdürülebilir bir dünya için çabalayan filmler ise yeşil kuşakta yer alıyor.

Türkiye’den ve yurtdışından birçok yönetmenin de festival kapsamında seyircilerle bir araya gelmesi ve sinema serüvenlerini paylaşması planlanıyor. İstanbul’un iki yakasına yayılan belgesel gösterimleri, Avrupa Yakası’nda Muammer Karaca Tiyatrosu, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi ve Goethe Enstitüsü’nde, Anadolu Yakası’nda ise Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Belgesel Sinemacılar Birliği ve bütün belgesel sinemacıları ve belgesel takipçilerini ve 1001 Belgesel Film Festivali’ne davet ediyor…

Hiç yorum yok: