21 Temmuz 2014

Tanrı Öldürmeyi Kutsar mı Hiç?




İlki 3 milyon gibi Amerikan sinemasına göre oldukça sınırlı bir bütçeyle çekilen Arınma Gecesi, seyirci ve eleştirmen gözünde aradığını tam olarak yakalayamasa da, ilk filmden tam bir sene sonra serinin ikinci bir öyküsüyle karşımızda. Aynı olay kalıbını kullanmakla birlikte ilk filmden çok daha iyi olduğu da aşikar.


Arınma Gecesi: Anarşi, esasen bir devam filmi değil; ama hikayenin bel kemiği aynı. Amerika’nın Yeni Kurucuları, suç ve suçlu oranını en aza indirmek ve sözüm ona halka yüksek bir refah seviyesi sağlamak için yılda 1 günü “Arınma Gecesi” olarak ilan ederler. Prensipte cinayet dahil tüm suçlar yasaldır; ne emniyet güçleri, ne de sağlık kurumları 12 saat boyunca çalışır. Elinize tam donanımlı silahlar alıp, sokaklara dökülüp “arınmak” istemiyorsanız, yapabileceğiniz yegane şey evinizi olabildiğince yüksek korumayla kilitleyip, gecenin geçmesini beklemekten ibarettir. Yüksek gelir düzeyine sahipseniz, size ne mutlu! Ama orta ya da fakir sınıftansanız bu gece güvende kalmanız pek de olası değil!


Filmin çekirdek önermesi, modern hayvanlar olan insanoğluna 12 saat boyunca içlerindeki tüm vahşeti dökme ve bundan herhangi bir şekilde sorumlu olmama fırsatı verirseniz, bu sınırlı zaman dışında içindeki şiddeti kontrol edebilir. Zira, sistem eliyle bir boşaltma mekanizması sunuyorsunuz.

Ama madalyonun öteki yüzü hiç de öyle masum değil! İşte ikinci filmin alt başlığının “Anarşi” olması da tam bu noktada devreye giriyor. Bir grup “anarşist” devlet eliyle yönetilen bu zorbalık gecesine meydan okuyor; bu sahnelerde otoriteye, sisteme ve hatta din sömürüsüne getirilen eleştirileri duymak mümkün.

Filmin çekirdek oyuncu kadrosu, Frank Grillo ve Zach Gilford dışında aslında pek de tanınmış simalar değil. Ama her birinin rolün hakkıyla oynadığını ekleyelim. Zoe Soul’un canlandırığı Cali’nin ergen inadına da ayrıca bir yıldız verelim!

Bu hafta vizyona giren Arınma Gecesi: Anarşi,’de yer yer aşırı ses efektleri sahnedeki hareketin önüne geçse de, karşınızda orijinal bir hikayeyi sistem eleştirisiyle besleyen gerim gerim bir gerilim var.

İyi seyirler!

Yazı ilk olarak, GerekeniYap.com'da yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok: