11 Ekim 2008

2008 Nobel Edebiyat Ödülü Le Clezio'ya Verildi.


Bu sene Amos Oz, Paul Auster ve Milan Kundera gibi 'popüler' yazarların isimlerinin geçtiği 2008 Nobel Edebiyat Ödülü, bir süprizle kendi ülkesinde de az tanınan bir isme, Fransız yazar Jean-Marie Gustave Le Clezio'ya verildi.



Le Clezio, Jean-Marie(-Gustave) (d. 13 Nisan 1940, Nice, Fransa), ilk romanı Le Proces-verbal (1963; Tutanak) Theoph-raste-Renaudot Ödülü'nü kazanarak üne ulaşan Fransız romancı çocukluk ve okul yıllarını Güney Fransa'da ve İngiltere'de geçirdi. Başlangıçta yenilikçi 'nouveau roman' (yeni roman) akımı içinde yer alan Le Clezio, daha sonra büyük ve destansı bir dünya yerine, "küçük serüvenler"den oluşan bir dünyanın gerçeklerini küçük alegorik öykülerle aktaran özgün bir üslup geliştirdi.


Yapıtlarında görünürdeki dinginliği aşarak insanın iç dünyasındaki karmaşayı ve dış dünyayla çatışmasını ortaya çıkarmaktadır. Bu bilince varan karakterleri deliliğin sınırına yaklaşır. Le Proces-verbal'deki Adam Pollo da bu kaderi paylaşır. Le Deluge'de (1966; Taşkın) her yerde ölümü gören bir adamın içine düştüğü çıkmaz anlatılır. La Fievre (1965; Humma) günlük yaşamın gerginliğiyle zihinsel bozukluklar arasındaki ince sının gösterir. L'Extase materielle (1967) adlı bir eserinde yazar kendi edebi görüşlerini dile getirmektedir. Diğer romanları arasında "Terra Amata" (1967), La Guerre (1971; Savaş), Les Geants (1973; Devler), Mondo et autres histoires (1978; Mondo ve Başka Öyküler) ile Desen (1980; Çöl) sayılabilir.

Kaynak: AnaBritannica.
Video: ntvmsnbc.com



Türkçe'ye hemen hemen her eseri çevrilmiş olan bu yazara daha yakından bakmak için Nobel Edebiyat Ödülü iyi bir neden olabilir...


Hiç yorum yok: