23 Temmuz 2007

Aramızdaki Her 2 Kişiden 1'i, Bir Adım Öne Çıksın!

Çıksın da anlayalım; ben değilim, sen değilsin, kim bu her 2 kişiden 1 kişi? Koca koca adamların bu matematik hesabını anlayamıyorum. Herhalde benim aritmetik eksikliğimden kaynaklanıyor; ama, 16milyon küsur insan, sırf seçimsel orana vuruluyor diye nasıl 73milyonun yarısı olabiliyor? "Ayrıklıkçılığa hayır!" derken, "sen değilsen, mutlaka o yanındaki oy vermiştir." hangi barışçı söylemi temsil ediyor? Bir hesap sorusu da yurt dışından : BBC WORLD dünya haberlerini geçerken, (bugün, bir çok dış basın servisinde olduğu gibi) Türkiye'nin seçimine geniş yer verdi. Biri Türk biri Amerikalı olmak üzere ikisi Ankara'dan, bir yabancı muhabirle de Brüksel'den bağlantı kurdular. Konuşmalarda geçen Her 3 Kelimeden 1'i "Secularism" idi. Neden acaba? Ankaralı muhabirler zaferin mimari başbakanın, "laikliğe bağlı kalacağına dair söz verdiğini" en az 3-4 kere tekrarladılar. Alttan geçen haber bandında da “yeniden seçilen başbakan laiklik sözü verdi” cümlesi akıp duruyordu. Elin İngiliz’i takmış laikliğin garantisine.. Önümüzdeki günlerde daha karışık aritmetik hesaplar bizi bekliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi için AKP hangi parti grubuna doğru "flatter"* bir tutum sergileyecek? Anayasa değişiklikleri için de benzer hesaplar söz konusu. Borsa şaşkın bir yükselişle 55.000 sınırlarını zorlarken, gittikçe düşen döviz kurlarının ihracatçıya zararının aritmetiğini kim yapacak? Hadi bunlar bir yana, "kentsel evrimleştirme" politikalarıyla, sokağa atılan gecekonducuların her 2'sinden 1'i nasıl gene AKP demiş olabilir? Yani, Türkiye’yi temsil eden 16milyon insan her şeyden memnun, 73milyon adına.. Her 4 kişiden 1’i Çinli’yse, Aramızdaki Çinli Kim? Ortaya çıksın da, biz de rahat nefes alalım, tanıyalım birbirimizi..

*Unutmayalım, dil aritmetiğimize göre de Her 3 kelimemizden 1'i İngilizce. "Demokrasi benim talep ettiğim yönde olduğu sürece iyidir; yoksa kakadır!" a tribute to sosyal demokrasi

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Sayın “adını vermek istemeyen” okuyucum,
demokrasiden ne anladığım, bana ders vermeye çalışan bu yorumunuzu noktasına virgülüne dokunmadan yayınlanamam ile yeterince açıktır umarım.
Ayrıca Türkiye’nin 73milyon olduğunu sayın başbakanınız bir açıklamasında belirtti. Herhalde 16milyonun desteklediği bir siyasinin ağızından çıkan verileri referans olarak alabilirim?
Siteyi ziyaretiniz için de ayrıca teşekkür ederim.. (Bu yorum önceki versiyonumuzda 24 Temmuz 2007, 15:31 tarihinde yayınlanmıştır.)

Adsız dedi ki...

1. türkiye 73 değil 67 milyon
2. günümüz dünyasında ülke nüfusları seçmen kitlesi üzerinen değerlendirilir. yani 1 yaşındaki bebeğin siyasi bir temsile ihtiyacı olmadığı herhalde topluca kabulümüzdür.
3. hoşumuza gitsede gitmesede bu 16 milyon birlik olabildikleri için bu ülkeyi yönetme hakkına sahiptirler
4. bu sonuçlar size de ve sizi de içine alarak kanıtlıyor ki, zeki ve ya aydın olmak ve ya öyle olduğunu düşünmek günümüz demokrasi(!) şartlarında birlik olmaktan daha önemsiz.
5. artık kimin kime oy verdiğini bırakın çünkü bu seçimler, tıpkı bundan sonra olacak olan seçimler gibi, postmodern darbeyi yemiş vatandaşlarımız tarafından gerçekleştirilecektir. yani postmodern darbeden kastım apolitikleştirilmiş kesim. hatta öyle apolitikleştirilmiş ki birdaha asla politize edilememek üzere… yoksa siz de cumhuriyet mitingi adı verilen provake eylemleri “yaşasın ! halkım yeniden politize oluyorr…” karşılayanlardansınız ??? çıkın bu yanılgıdan!! bu halk bir daha asla politize olamayacak çünkü…
(Bu yorum önceki versiyonumuzda 24 Temmuz 2007, 09:29 tarihinde yayınlanmıştır.)