21 Temmuz 2007

Harry Potter; En Sonunda!

Harry Potter; En Sonunda!Büyü dünyasını kasıp kavuran, zamanında LOTR'le bile boy ölçüştürülen Harry Potter artık, en nihayet sevenlerini hüzne boğan bir son ile cumartesi sabahı (21 Temmuz 2007) kitapçı raflarındaki yerini alacak. Deathly Hallows'un (Ölümcül Kutsamalar) yayınlanması ile, 7 ciltlik seri bir nihai sona eriyor; ya da 21 Temmuz tarihi için sonun başlangıcı demek daha doğru olacakmış gibi görünüyor.
Genelde, en fazla 3'lemelere alışık olan sıradan roman okurunda, sırf piyasaya çıkış haberleriyle bile aşırı doz etkisi yapan Harry Potter, son kitap Deathly Hallows ile, söylentilere göre internetten ön sipariş patlaması yaratmış durumda. Ya da bu "veri" söylentisinin, kitabın dijital kopyasının internet üstünden paylaşım ağlarına düşmüş olmasıyla da bir alakası olabilir tabii. Bilemiyoruz. Popüler (ticari) edebiyat dedikoduyu sever zira. Tabii 2005 de çıkan 6.kitabın, devam filmi henüz çekilmedi; 7. kitap da yeni yayınlandığına göre gerçek sona daha en az 3-5 yılımız var demektir.
Cumartesi sabahı, gene bir önceki akşamdan kitapçıların kapılarında sabahlamış, kuyrukta birbirini ezmeye çalışan sevimli (!), barış canlısı (!) çocukların çılgın görüntülerini göreceğiz. (Sözüm sana Amerika!) Sanırsınız ki, Charlie’nin Çikolata Fabrikası’ndaki sıvı çikolata şelalesine atlayacaklar kapı açılınca. Bence, bir çocuğun fantastik hayal dünyasında sarelle şelalesi mutlaka olmalı. Neyse ki, “7 ciltte bu kadar büyü öğrendikten sonra, onun da bir sihri vardır elbette” diyor insan. Bizce, “Sihir Bitsin” artık; zira dünyada yeterince algı uyuşması hali hazırda mevcut.

Dip not: Kitabın Türkiye’deki çevirmenleri sayın Sevin Okyay’a ve Kutlukhan Kutlu’ya saygımız sonsuz. Sürçü lisan ettiysek, ustalardan affola; derdimiz edebi esere çamur atmak değil, bir parça daha başka...

Hiç yorum yok: