27 Temmuz 2007

23-27 Temmuz '07

Artık seçmek, seçmemek, seçim üstüne söylenecek fazla kelam kalmadı. Bir haftadır, daha 5 yıl yetecek kadar seçim analizi okuduk; dinledik. Yaz rehavetiyle Ankara siyasetinin ve ekonominin tatile çıkma zamanı geldi; oy kullanmak için "geri" dönen tüm tatilciler de yazlıklarının yolunu tuttu.

Seçimden herşeyden geriye, bizim aklımızda bir hayat kadını kaldı : Ayşe Tükrükçü.

Eski hayat kadını Ayşe Tükrükççü

Önce milletvekili olmasına yasal engel çıkartmaya çalıştılar. Sonra, "kocası tarafından fuhuşa zorlanmış olmanın" yüz kızartıcı bir suç olmadığına hükmettiler! Sonra, seçim bölgesi olan İstanbul 2. bölgede belki de tek oy alabileceği Zürafa Sokak'ta, seçim propogandası yapmasına, broşür dağıtmasına engel oldular. Haber sitelerine göz gezdirdiğimizde, kendisine destek olanlar, onun için üzülenler çoğunlukta olsa da, bazı aklı evveller "bir insan istemese bu kadar süre bu işi sürdürmezdi, bir kurtuluş yolu bulabilirdi!" şeklinde yorumlar dile getirdiler, seçilirse milletvekilliği sıfatını hak etmediğini de ekledirler! Keşke vergi kaçakçılığı yapsaydı Ayşe Hanım, o zaman layık olurdu milletvekilliği kendisine.

Velhasıl, 2. bölgede çokça desteklenen diğer bağımsızların karşısında Ayşe Tükrükçü 709 adet oy aldı! Ve 10'dan fazla bağımsız adayın gösterildiği (ama hiçbirinin milletvekili yeterliliğinde oy alamadığı (!), ki bu ayrı bir handikap, ayrı bir komedi) 2. bölgede, oy sıralamasında 4. sıraya oturdu Ayşe Hanım. Onun bir web sitesi yoktu, seçim otobüsleri yoktu; hayrattan su, sandviç dağıtamadı. Ama, inancı vardı. Bir ilkti Türkiye seçim tarihinde. Giremedi ceylan derisinden koltuklu TBMM'ye, fakat medeni cesaretin ne olduğunu, tir tir korkulan feminizmin ne olması gerektiğini gösterdi. Kendisini, tüm bu çabası ve direnci için kutluyor, günün birinde şahsen tanışmayı ümit ediyoruz.

Geçmiş de olsa Ayşe Tükrükçü'nün ve gene kendisi gibi seçilemeyen Saliha Ermez'in "seçim vaatlerini" şu adresten okuyabilirsiniz..

Gelmiş geçmiş olsun Türkiye, Limonluk'tan bu haftalık bu kadar; önümüzdeki hafta görüşmek üzere...

Hiç yorum yok: