20 Haziran 2010

Documentarist Belgesel Günleri



22-27 Haziran 2010 tarihlerinde düzenlenen DOCUMENTARIST - Şehir Filmleri Seçkisi kapsamında, şehir ve sinema ilişkisini ele alan filmlerin gösterimi Aksanat'ta gerçekleştirilecek.
Bilet Fiyatı: 4 TL.
Online bilet satış sitesi mybilet.com adresinden alınabilecek biletlerin ücreti ise sadece 4 TL.Kent ve sinemaya dair bu belgesel şölenini kaçırmamanızı tavsiye ediyoruz.

12 Haziran 2010

İzmir'in Bir Ucu Karaburun...

Bugün güzel İzmir’in kuzey batı ucuna, Karaburun yarımadasına konuk oluyoruz.

Ege’nin maviliğine açılan ufuk manzarası ve oldukça virajlı dağ yollarıyla Karaburun, İzmir’in saklı sayfiye yerlerinden biri. Güneyinde popüler tatil merkezi Çeşme, doğusundaysa Urla ilçesi yer almakta.

415 km² yüz ölçümüne sahip olan Karaburun Yarımadasının coğrafyası, dağları denize dik inen tüm Ege’de olduğu gibi, oldukça engebeli. Öyle ki insan kıyı şeridi boyunca ilerlerken, masmavi denize doğru dönen virajların arkasında, şirin bir sahil kasabasının kendisini beklediğini unutuveriyor. Yeri gelmişken Karaburun’un merkezinin, İzmir'e yaklaşık 100km., Çeşme'ye ise 46km. mesafede olduğunu hatırlatalım.


8 Haziran 2010

Yeni Film 20. Sayısı Çıktı


Türkiye'de 2003 yılından bu yana sessiz sedasız yayınlanan ve ilk dönemlerinden itibaren kendisine sadık bir okuyucu kitlesi oluşturan bir sinema dergisi var : Yeni Film. 20. sayısı raflarda yerini alan bu dolu dolu sinema dergisinin basın bültenini paylaşmaktan zevk duyarız.





7 Haziran 2010

Cezayir

Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin başkenti ve en önemli limanı olan Cezayir şehri adeta küllerinden doğmuş bir Akdeniz kentidir. Şehir, kıyıya paralel giden Sahel Tepelerinin yamaçlarında, Cezayir Körfezi boyunca uzanır. Arapçada "ada" anlamına gelen adını, körfezde eskiden var olan küçük adalardan aldığı söylenir. Fakat bugün, biri dışında bu adaların tümü ya anakaraya bağlanmış ya da liman yapımı sırasında ortadan kaldırılmıştır.


5 Haziran 2010

Kariye ve Kariye Camii

İstanbul’un Edirnekapı semtinde eski Osmanlı evleri arasına saklanarak günümüze kadar gelen “Kariye Camisi”, aslında Son Bizans Dönemi’ne ait tarihi kiliselerden birisidir. Khora Manastır Kilisesi, olarak inşa edilen yapı 16. yüzyılda şehirdeki Osmanlı hakimiyetiyle birlikte, pek çok kilise gibi camiye çevrilmişti.


Surların hemen iç tarafında, Tekfur Sarayı’na yakın bire mesafede bulunan yapının tam inşa tarihi tartışmalıdır. Hem Yunanca isminin (khora: kent dışı,kır) yol açtığı tahminler, hem de bir takım eski kayıtlar halen net bilgi vermemektedir. Öte yandan Doğu Roma İmparatoru I. Aleksios Komnenos'un (1081-1118) kayınvalidesinin 11. yüzyıl civarında bu bölgede bir manastır yaptırdığı ya da harap bir kiliseyi onarttığı bilinmektedir.

4 Haziran 2010

Selim Evci ile 6. Kısa Film Atölyesi


AKSANAT temmuz ayı içerisinde çağdaş sanat atölyelerine yönetmen Selim Evci'nin altıncı kez düzenlediği Kısa Film Atölyesi ile devam ediyor. Atölyede temelde kısa film alanındaki deneyimlerin aktarılması ve teorik bilgilerle, üretim içindeki pratiklerin birleştirilmesi amaçlanıyor.



Çıkın O Dar Kozalarınızdan!


17. Altın Koza Film Festivali'nin Adana Büyükşehir Belediyesi'nin vekil yönetimi tarafından, İsrail saldırıları bahane gösterilerek ertelenmesine sinema camiasından gelen tepkiler çığ gibi artıyor. Festival komitesi ve sanatçı inisiyatiflerinden sonra, en son Türkiye Sinema Konseyi de Adana Büyükşehir Belediyesi vekaletini protesto eden bir bildiri yayınladı. Aşağıdaki bildiriyi Limonluk okuyucuları ile paylaşmayı borç biliyor, Türk sinemasını uluslararası camiada rezil-rüsva eden bu uygulamayı ve bu çapsız zihniyeti tekrar tekrar protesto ediyoruz. Umarız ki, sevgili Adanalılar biraz olsun tepelerinde nasıl bir yönetime mahkum olduklarının farkındadırlar. Zira en büyük tepkinin 16 yıldır bu festivalin düzenlendiği şehrin bizatihi kendisinden gelmesini bekleriz.



2 Haziran 2010

Side, Manavgat ve Manavgat Şelalesi


Yaz aylarının bütün sıcaklığı ile bastırdığı şu günlerde gezi bölümümüzde rotamızı bu sefer Akdeniz’in İncisi Manavgat’a çeviriyoruz.
Antalya’nın turistik ilçelerinden Manavgat’ın doğusunda Akseki, güneydoğusunda Gündoğmuş ve Alanya ilçeleri yer almaktadır. Güneyinde Akdeniz’in uzandığı ilçe, kuzeyde Isparta ve Konya ile komşudur.
Yüzölçümü 2.283 km2 olan Manavgat’ın kuzeyinde yükselen dağlar Batı Toroslar’ın bir uzantısıdır; en yüksek noktalardan biri 2405 metrelik Dumanlı Dağı’dır.
Köprü Suyu ve Manavgat Nehri ilçenin önemli akarsularıdır. Özellikle Antalya yöresinin en büyük akarsuyu olan Manavgat Nehri her dönem bu bölgenin başlıca su kaynağı olmuştur.



1 Haziran 2010

Altın Koza Film Festivali'nin Ertelenmesine Tepki

17. Uluslararası Altın Koza Film Festivali başlamasına çok kısa bir süre kala Adana Büyükşehir Belediyesi’nin gösterdiği bir bahane ile 'ertelendi' veya başka bir deyişle bu sene tamamen iptal olmasının önü açıldı. Festivalde görevli olan danışman ekip, kamuoyunu bilgilendirmek ve Adana Belediyesi’ne tepkilerini göstermek için aşağıdaki mektubu kaleme almışlar.
Kültür-sanat festivalinin "ertelenebilecek bir türkücü konseri" olmaktan öteye geçmediğini algılayamayan zihinler için gelsin :


Aksanat'ta Deleuze Günleri

Beyoğlu sanat gündeminin en önemli ayaklarından birini oluşturan Aksanat Haziran ayındaki söyleşi ve konferans etkinliklerinin büyük bölümünü İstanbul Fransız Kültür Merkezi ile birlikte düzenlediği Deleuze konferanslar dizisine ayırmış. 5 yıldır devam eden Gilles Deleuze seminerlerinin bu yıl ki teması "Deleuze ve Politikalar"' olarak belirlenmiş.