10 Mart 2011

22. Ankara Film Festivali’nde Öne Çıkanlar
Zengin festival programında her sinefile göre alternatif mevcut…

Başkentin en önemi sinema organizasyonu olan 22. Ankara Uluslararası Film Festivali’nin detaylı programı geçtiğimiz hafta yapılan bir basın toplantısı ile açıklanmıştı. Bu sene yerli ve yabancı pek çok filme ev sahipliği yapacak festivalin göze çapan bölümlerini sizler için derledik.


Ulusal Film Yarışmaları

Uzun Metraj
Türk Sineması’nın son dönemde çekilen önemli filmleri yarışacağı Ulusal Uzun Film Yarışması’nda Seren Yüce’nin Çoğunluk, Derviş Zaim’in Gölgeler ve Suretler, Özcan Alper, Ülkü Oktay, Emre Akay, Ahu Öztürk ve Zehra Derya Koç’un Kars Öyküleri, Selim Demirdelen’in Kavşak, Umur Hozatlı’nın Kayıp Özgürlük, Selim Güneş’in Kar Beyaz, Sedat Yılmaz’ın Press, Ahmet Boyacıoğlu’nun Siyah Beyaz, Ümit Ünal’ın Ses ve Emre Yalgın’ın Teslimiyet adlı filmleri jüri karşısına çıkacak.

2292-Cogunluk41a


Erdal Beşikçioğlu, Murat Özer, Serdar Akar, Fadik Sevin Atasoy ve Ayla Kanbur’dan oluşan jüri En İyi Film, En İyi Yönetmen ve Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü dahil olmak üzere 16 ayrı ödül kategorisindeki en iyi filmleri belirleyecek. Ayrıca, Sinema Yazarları Derneği de (SİYAD) Agah Özgüç, Banu Bozdemir ve Fırat Sayıcı’dan oluşan jürisiyle festival kapsamında “SİYAD En İyi Film” ödülünü verecek.

Kısa Metraj

Toplam 229 filmin başvurduğu Ulusal Kısa Film Yarışması’nda 15 kurmaca, 7 canlandırma ve 13 de deneysel olmak üzere toplam 35 film finale kalmayı başardı. Seyirciler, Drama Kısa Film Festivali programcısı Stavros Chassapis, yönetmen İnan Temelkuran, yazar Emrah Serbes, sinema yazarı Ceylan Özçelik ve kurgucu Çiçek Kahraman’dan oluşacak jüri ile kısa filmleri seyretme şansı yakalayacak.

Belgesel Film

Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda, yedisi Öğrenci Filmleri kategorisinde ve on biri Profesyonel kategoride olmak üzere toplam 18 film finale kaldı.

Mehmet Özgür Candan’ın … Göç, Tülin Dağ’ın Bir Adım Ötesi, Ümit Topaloğlu’nun Bir Filateli Öyküsü, Serdar Güven’in Canıyla Oynayanlar, Seyfettin Tokmak ve Kenan Kavut’un Hayal Çetesi, Erdem Murat Çelikler’in Herkes Uyurken, Orhan Tekeoğlu’nun İfakat, Reyan Tuvi’nin Ofsayt, Bingöl Elmas’ın Pippa’ya Mektubum, Aysim Türkmen’in Selahattin’in İstanbul’u ve Cenk Örtülü’yle Zeynel Koç’un Taşlanan Vicdanlar adlı filmleri profesyonel kategoride yarışacak yapımlar. yarışacak.

Belgesel Film ve kısa metraj kategorilerinde her dalda "En İyi Film Ödülü" alan filmler ayrıca maddi olarak da desteklenecek.






Doğaya Karşı İnsan

Ankara Film Festivali, Doğaya Karşı İnsan bölümünde perdeye taşıyacağı yapımlarla doğanın dengesinin hızla bozulduğu sinemaseverlere bir kez daha hatırlatıyor. Bu açıdan, Amerika’da yaşayan İranlı yönetmen Ramin Bahrani'nin 2009 yapımı Naylon Poşet / Plastic Bag filmi bu bölümün öne çıkan yapımlarından biri. 2010 Danimarka yapımı olan Michael Madsen imzalı Sonsuzluğa / Into Eternity isimli belgesel ise Finlandiya'nın Onkalo tesislerindeki dünyanın ilk uzun süreli nükleer atık deposunu konu ediniyor. Jeremy Seifert imzasını taşıyan Karıştır! / Dive! belgeseli ise Los Angeles'taki bir süpermarketin çöplüğünün tüketim ve israf boyutlarını gösteriyor.



Seyircileri evrene karşı daha duyarlı olmaya çağıran bu bölümün diğer filmleri ise şu şekilde:

* Bir Zamanlar Bir Ada Vardı: Te Henua e Nnoho / There Once was an Island: Te Henua e Nnoho, Briar March, 2010, Yeni Zelanda
*Çember / The Circle, 1988, Demokratik Almanya Cumhuriyeti
* Kanımızı Veririz Suyumuzu Vermeyiz / We Won’t Let You Touch Our Water, Cihat Bilen, 2010, Türkiye
* Karıştır! Amerika’nın Çöpü / Dive! Living off America’s Waste, Jeremy Seifert, 2010, ABD
* Kırık Ay / The Broken Moon, Marcos Negrao, Andre Rangel, 2010, Brezilya
* Naylon Poşet / Plastic Bag, Ramin Bahrani, 2009, ABD
* Plastik ve Cam / Plastic and Glass, Tessa Joosse, 2009, Fransa
* Selden Önce: Tuvalu / Before the Flood: Tuvalu, 2004, İngiltere Fransa
* Sonsuzluğa / Into Eternity, Michael Madsen, 2010, Danimarka, İsveç, Finlandiya
* Teclopolis / Teclópolis, Javier Mrad, 2009, Arjantin
* Teslimiyet / Underkastelsen Submission, Stefan Jarl, 2010, İsveç
* İklim Değişikliği Konusunda Ne Yapıyorsun? / So What Are You Doing About Climate Change?, 2008, Almanya
* Sonuç / Consistency, 1986, Demokratik Almanya Cumhuriyeti

Dünyanın Her Köşesinden

Uzakdoğu’dan Amerika’ya, Afrika’dan Avrupa’ya uzanan kıtalararası filmleri Ankaralı seyircilerle buluşturan festival klasiği bu bölümde 10 farklı film yer alıyor.

Koen Mortier'in Eski Davulcu’dan sonra çektiği yeni filmi 22 Mayıs / 22nd of May, Goya ödüllerinde en iyi yönetmen ve en iyi film dahil toplam 8 ödül alan, Daniel Monzôn imzalı ve en iyi hapishane filmlerden biri olarak gösterilen Hücre 211/ Cell 211; Meksika Devrimi'ne 8 farklı yönetmenin kadrajından bakan Devrim / Revolution ve genç yönetmen Xavier Dolan'ın ikinci uzun metraj filmi Hayali Aşıklar / Heartbeats bu bölümün öne çıkan yapımları arasında.

* 22 Mayıs / 22nd of May, Koen Mortier, 2010, Belçika
* Akbaba / Carancho, Pablo Trapero, 2010, Arjantin
* Ana / Mother Madeo, Bong Joon-ho, 2009, Güney Kore
* Baltık Günlükleri / The Poll Diaries, Chris Kraus, 2010, Almanya, Avusturya
* Bitmeyen Yaz / How I Ended This Summer, Alexei Popogrebsky, 2010, Rusya
* Devrim / Revolution, Mariana Chenillo, Patricia Riggen, Fernando Eimbcke, Amat Escalante, Gael García Bernal, Rodrigo García, Diego Luna, Gerardo Naranjo, Rodrigo Plá, Carlos Reygadas, 2010, Meksika
* Görünmeyen Göz / The Invisible Eye, Diego Lerman, 2010, Arjantin, Fransa, İspanya
* Havyanlar Krallığı / Animal Kingdom, David Michôd, 2010, Avustralya
* Hayali Aşklar / Heartbeats , Xavier Dolan, 2010, Kanada
* Hücre 211 / Cell 211, Daniel Monzón, 2009, İspanya, Fransa



Ankara Film Festival'i tanıtım videosu.


Ustalar
Çağdaş sinemaya yön veren, dünyanın en tanınmış yönetmenlerinin en son filmlerini Ankaralı seyircilerle buluşturan ustalar bölümünde yer alan filmler ve yönetmenler ise şu şekilde:

* Benim Güzel Oğlum, Ne Yaptın Sen? / My Son, My Son, What Have Ye Done Werner Herzog, 2009, ABD, Almanya
*Carlos, Olivier Assayas, 2010, Fransa Hayatta Kalmak / Surviving Life Jan Švankmajer, 2010, Çek Cumhuriyeti
* Montpensier Prensesi / The Princess of Montpensier, Bertrand Tavernier, 2010, Fransa
* Öfke / Outrage, Takeshi Kitano, 2010, Japonya
* Özgürlük / Freedom Korkoro, TonyGatlif, 2009, Fransa
* Son Sirk / A Sad Trumpet Ballad, Álex de la Iglesia, 2010, İspanya
* Tehlikeli Yol / Route Irish, Ken Loach, 2010, İngiltere

Yeni Bir Pencere: Kazakistan’dan bölümünde Sergey Dvortsevoy'un imzalı Tulpan dikkat çekerken; Yeni İtalyan Sineması’ndan Nanni Moretti'nin 2007 yapımı Timsah / The Caiman ve Paulo Sorrentino yönetmenliğinde kotarılan Il Divo İtalyan siyasetine sinemanın eleştirel gözünden bakan yapımlar olarak öne çıkıyor.

Panahi ve Rasoulof’a Özgürlük: 2010 yılının Aralık ayında “sisteme karşı propaganda yapmak” suçlamasıyla altı yıl hapis cezası alan ve 20 yıl süresince film çekmekten men edilen İran sinemasının usta isimleri Cafer Panahi ve Muhammed Resulof Ankara Film Festivali'nde Kanlı Altın / Crimson Gold ve Beyaz Çayırlar / The White Meadows filmleri ile gıyabında anılıyor.



Toplu Gösterim: Jerzy Skolimowski

Her sene festival programlarının en önemli bölümleri arasında gösterilen toplu gösterimlerin bu sefer ki seçkin yönetmeni Polonyalı yönetmen Jerzy Skolimowski. Polonya sinemasının Wajda, Zanussi, Kieslowski gibi hatırı sayılır, öncü yönetmenleri arasında yer alan Skolimowski, The Shout, Moonlighting, The Departure gibi kült filmlerle tanınıyor. 1991 yılından bu yana sinemadaki sessizliğini koruyan yönetmen, 2008’de çektiği Anna ile Dört Gece filmiyle beyazperdeye geri döndüğünü müjdelemişti. 2010 yılında çektiği Ölümüne Kaçış / Essential Killingfilmiyle de Venedik Film Festivali’nde yarışan Skolimowski, 6 filmden oluşan bir seçki ile Ankara Film Festivali’nde yer alıyor. Ayrıca, Ölümüne Kaçış filminin Türkiye Prömiyeri de festival kapsamında gerçekleştiriliyor.




* Anna ile Dört Gece / Four Nights with Anna, Jerzy Skolimowski, 2008
* Eller Yukarı! / Hands Up!,Jerzy Skolimowski, 1967
* Engel / Barrier, Jerzy Skolimowski, 1966
* Ferdydurke / Thirty Door Key, Jerzy Skolimowski, 1991
* Kolay Başarı / Walkover, Jerzy Skolimowski, 1965
* Ölümüne Kaçış / Essential Killing, Jerzy Skolimowski, 2010
* Yüz Tarifi / Rysopis, Jerzy Skolimowski, 1964

Yaşasın Komün! (Vive la commune!) : 1871 yılında sefalet içindeki emekçi kitlelerin, eşitlikçi, özgürlükçü, dayanışmacı bir dünya için ayağa kalkmasıyla burjuvazi, Yaşasın Komün (Vive la Commune!) haykırışı ile karşılaştı. Maalesef tarihin ilk proleter yönetimi büyük bir kıyımla yok edilmiş olsa da Paris Komününün 140. yıldönümünde Peter Watkins'in 2000 tarihli, 345 dakikalık başyapıtı Paris Komünü / La Commune (Paris, 1871) filmi Fransa’nın özgürlük tarihine bir saygı duruşu olarak seyircilere ulaşıyor.

Başka Bir Evren bölümü on farklı ülkeden aralarında Kayıp Hisler Sandığı, Rabo’nun Venüs’ü, Kusursuz Peter, Satranç gibi dikkat çeken yapımların da olduğu 15 canlandırma filmi ağırlıyor.

Korku ve gerilim türünün müdavimleri için Geceyarısı Sineması kuşağı bu sene de farklı ülkelerden “korkunç” örnekleri seyirci ile buluşturuyor:
* Anneme ve Babama / To My Mother and Father Can Evrenol, 2010, İngiltere
* Beaver Dam Efsanesi / The Legend of Beaver Dam Jerome Sable, 2010 Kanada, ABD
* Ölü Sezon / Off Season Jonathan van Tulleken, 2009, ABD, İngiltere, Kanada
* Şeytanı Gördüm / I Saw the Devil, Kim Ji-Woon, 2010, Güney Kore
* Tanrının Gazabı / Deus Irae, Pedro Cristiani, 2010, Arjantin

Festival ile ilgili gelişmeler ve haberleri önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Hiç yorum yok: