25 Kasım 2014

Kırkayak Sanat Merkezi Sinema Atölyesi’nden “Sınırdaki Hayatlar” Geliyor!




Mültecilikle ilgili filmlerden oluşan “Sınırdaki Hayatlar” seçkisi, Aralık ayı boyunca Gaziantep’te Kırkayak Sanat Merkezi’nde, ücretsiz olarak, gösterilecek.
Gösterilecek olan film seçkisi, Türkiye’den Kuzey Amerika’ya, Meksika’dan İspanya’ya, Suriye’den Senegal’e pek çok farklı coğrafyadan gerçek hikayeler barındırıyor. Eve dönemeyecek olma, geçicilik, yola çıkma, fiziksel ve duygusal sınırlar gibi mültecilik konusunun çok farklı boyutlarını işleyen filmler İngilizce altyazı ile de gösterilecek.





Birleşmiş Milletler bu yıl dünyadaki toplam mülteci sayısının 2. Dünya Savaşı’ndan sonraki en yüksek sayıya ulaştığını duyurdu. Türkiye’de de yakinen yaşamaya başladığımız ama görmezden geldiğimiz bir konu olarak mültecilik, içerden gerçek hikayelerle karşımızda. Kırkayak Sanat Merkezi’nin düzenlediği film gösterimlerinin tamamı ücretsiz.

“Sınırdaki Hayatlar” programı, göç, insan kaçakçılığı, yerinden edilme, vatansızlık, mültecilerin ve ülkesinde yerinden edilmiş kişilerin dünyasını çevreleyen sorunlar konusunda toplumda bir bilinç oluşturmayı amaçlıyor.

Seçkide yer alan filmler: 

Misafir (The Visitor) - 2007


Bir üniversite profesörü New York'taki bir konferansa katılmak üzere yolculuğa çıkar. Giderken apartman dairesini bir çifte emanet eder. Bu çift gidecekleri hiçbir yerleri olmayan Suriyeli göçmen Tarek ve onun Senegalli kız arkadaşı Zainab'tır.
Öğretme ve öğrenme isteğini yitirmiş Profesör Walter, bu çift sayesinde hem bir zamanlar uğraştığı müziğe geri dönecek, hem de yaşadığı şehri daha yakından tanımaya başlayacaktır.

Sınıf (Entre Les Murs) - 2008

François ve diğer öğretmen arkadaşları belalı bir semtteki lisede yeni bir yıla hazırlanmaktadır. Kendilerini öğrencilerinin iyi bir eğitim almaları için hiçbir engelde yılmayacakları fikrine hazırlarlar. Sınıf, farklı kültürler ve tavırların sık sık birbiriyle çatıştığı modern Fransa'daki küçük bir dünyadır. Ergenlik çağındaki gençlerin davranışları, düşük maaşlar almakta olan öğretmenlerin şevkini kırar. François ise saygı ve çalışkanlık üzerine kurulu atmosferi sağlamakta kararlıdır. Ne kibirli ne de serttir ama aşırı açık sözlülüğüyle öğrencileri çoğu kez şaşırtır. Öğrenciler onun yöntemlerine meydan okur ve böylece François'in sınıf etikleri teste tutulur.

Cennet Batıda (Eden à l'Ouest) – 2009

Tıpkı Odisseia'daki gibi, kahramanımız Elias'ın macerası da Ege'nin serin sularında başlar... Kıyıdaki parlak ışıklara yaklaşan eski püskü gemideki kaçakların tek hedefi vardır: "Batı"ya ulaşabilmek. Sahil Güvenlik botlarıyla karşılaştıklarında, Elias ve arkadaşı gemiden atlayıp kıyıya yüzerler. Vardıkları yer, "Cennet" adında lüks bir tatil köyünün çıplaklar kampıdır...

Kuzeysiz (Norteado) – 2009
Meksikalı yasadışı göçmenleri yepyeni bir bakış açısıyla anlatan güçlü ve bol ödüllü bir film. Andrés, Meksika'dan ABD'ye geçmek üzere sınıra ulaşır. Öbür tarafa geçmeyi her denediğinde sınır şehri Tijuana'nın bela dolu olduğunu daha da fazla hisseder. Bekleyişi sürerken sadece kendi duygularıyla değil, Tijuana'da tanıştığı Cata, Ela ve Asensio'yla da yüzleşmek zorunda kalacaktır.

Denizden Gelen (2010)

Kaçak göçmen trafiğinin Türkiye’deki merkezlerinden olan Dalyan’da geçen hikâye, babasının zoruyla polis olmuş olan Halil’le batıya göç etmeye çalışan küçük Jordan’ın ilişkisine odaklanıyor. Daha öncesinde Halil, görev sırasında bir Afrikalı göçmenin ölümüne sebep olmuş ve olayın vicdani sorumluluğu, onu intihara teşebbüse sürüklemiştir. Jordan ise annesiyle birlikte başladığı yolculukta Yunanistan’da babasıyla buluşacaktır.


Detaylı Bilgi: www.kirkayak.org

Hiç yorum yok: