8 Haziran 2007

Algılarınıza Ne Kadar Güveniyorsunuz? ¿zunusroyinevüG radaK eN azınıralıglA

Platon'dan beri süre gelen bir tartışmadır bu felsefede. hangi bilgiye güvenebilir insanoğlu? beş duyusuyla gelen algı bilgisine mi yoksa saf aklın ulaşacağı evrenin o yüce bilgisine mi? Descates "algıyla hiçbir yere gidemezsiniz", algı 'aldatıcıdır' " diyor. ve sanki aşağıdaki metnin yazarları da onu 21yy.'da da desteklercesine kelimlerimizin hafızasıyla oynuyor...

"aoccdrnig to a rscheearch at an elingsh uinervtisy, it deosn't mttaer in waht oredr the ltteers in a wrod are, the olny iprmoetnt tihng is taht frist and lsat ltteer is at the rghit pclae. the rset can be a toatl mses and you can sitll raed it wouthit porbelm. tihs is bcuseae we do not raed ervey lteter by it slef but the wrod as a wlohe."
yani diyor ki;
"bri ignliiz üinveristenisde yaıpaln arşaıtrmaya gröe, bir kleimedkei hafrlrein hnagi sıarda didizlikleri dğeil, ilk ve son hafrlrein dğoru yedre olamalrı öenm tşamıatkadır. geirsi taammen kamradaşır ve ynie de surosnuz olraak okubanilir. buunn sbeebi isnan benyinin her hafri tek tek dieğl kemileelri bir btüün oralak omukadısır."
Hatırlarsanız bir araba markasının reklamında da, bu "algıda tamamlama" oyununu çok hoş kullanmışlardı : "Budnan sorna heer sye ksuurlu görnüceeek." algılamada bir sorun yok değil mi?

Tam aksine güzel espiri. Tıpkı CM YLMZ gibi.
Hali hazırdaki anında mesajlaşma programları (msn'nin trkçsi), ve cep telefonlarındaki iyice kısalmış msjlr sayesinde algımızın "otomatik tamamla" fonksiyonu tarihte hiç olmadığı kadar iyi çalışıyor belki de. Güçlü algı DNA'ları devredeceğiz gelecek nesillere...

Hiç yorum yok: