2 Haziran 2007

Conservapedia – Muhafazakar Amerikalıların Wikipedia’ya Cevabı

Açıldığı tarihin üstünden çok uzun süre geçmemesine rağmen, Britannica Ansiklopedisi’nin editörü, ve Robert F. Kennedy’nin eski yardımcılarından biri başta olmak üzere bir çok kişi tarafından saldırıya uğrayan, internetin başlıca referans kaynaklarından Wikipedia, şimdi de yeni bir düşmanla karşı karşıya: Evangelical Hıristiyanlar. ABD’li dindar aktivistler tarafından kurulan bir internet sitesi, açık ansiklopedi Wikipedia’nın, liberal eğilimini tersine çevirmeyi amaçlıyor. Kurucuları Conservapedia.com’u ana sayfasında, “Gittikçe Hıristiyan ve Amerikan karşıtı olmaya başlayan” Wikipedia’ya karşı en çok ihtiyaç duyulan alternatif olarak tanımlıyorlar.

Conservapedia’nın kurucusu Andy Schlafly, Guardian’a verdiği röportajda “Wikipedia’ da düzeltmeye yapmaya çalıştığımda, taraflı editörlerin belli bir sansür yürüttüğünü, ve kendi görüşlerine uymayan gerçekleri değiştirdiklerini gördüm.” ifadesinde bulunuyor.” Bir keresinde benim doğru düzeltmelerim 60 saniye içerisinde silindi- bundan dolayı Wikipedia’ya herhangi bir şey yazmak artık mantıklı bir tutum değil.”

Conservapedia’da yer alan eleştirilerinin yanı sıra Sclafly, Wikipedia’da Hıristiyanlığın yeniden doğuşunun engellendiğini anlatıyor, ve ekliyor : “Evrim teorisine karşı çıkan gerçekler anında sansürleniyor.”
Wikipedia’ya girilen tanımların ve maddelerin herkesin düzeltmesine açık olmasına rağmen, muhafazakar karşıtlar, sitede düzeltme yapmalarının, bir takım halinde çalışan, ‘yanlı’ diğer editörler tarafından engellendiğini öne sürüyorlar. Öyle ki, Wikipedia’da daha fazla zaman kaybetmek yerine, Hıristiyan değerlerini yükselteceğini umdukları kendi klonlarını kurmayı yeğlemişler.

Aslen avukat olan Schlafly, ünlü Amerikan muhafazakar politikacılardan Phyllis Schafly’nin de oğlu. Schlafly, Conservapedia’nın geçtiğimiz kasım ayında, evde öğrenim gören çocuklar için düşünülen bir proje olarak ortaya çıktığını belirtiyor ve çok yakın zamanda ABD’deki öğretmenler için gerçek bir referans kaynağı olacağına inanıyor.

Andy Schlafly’nin bu girişimi siber alemin büyük kesimine eğlence kaynağı yaratmış olsa da, Wikipedia’nın ortak kurucularından Jimmy Wales, muhafazakar kanadı temsil eden bu sitenin iddialarından rahatsızlık duymadığını şu sözleriyle dile getiriyor: “Özgür kültür sınır tanımaz. Kendi çeşitlerini yaratması adına, yaptığımız işin yeniden kullanımını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu, amacımızla tam da aynı doğrultuda.”

(conservapedia.com ile ilgili haber 2 Mart 2007, Bobbie Johnson, The Guardian’ın teknoloji sayfasından derlenmiştir.)



Conservapedia.com’untasarımının, kendisini alternatifi olarak gösterdiği Wikipedia’nın tasarımının ‘tıpkısının aynısı’ olması dikkat çekici…



Hiç yorum yok: