10 Mayıs 2008

Düşünen Bir Sinema ve Erişilebilir Bir Akademik Bilgi



Geçtiğimiz ay 24-25 Nisan 2008 tarihlerinde, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesinin, Radyo Televizyon ve Sinema bölümü tarafından ilk kez düzenlenen “Sentezler” başlıklı sinema tez sunumları paylaşımı toplantısı gerçekleştirildi. Marmara Üniversitesinin Haydarpaşa yerleşkesinde yapılan etkinlik, Ülkemizdeki ve yurt dışındaki üniversitelerde üretilmiş, kabul edilmiş, sinema konulu yüksek lisans ve doktora tezlerinin sunumlarından oluşmaktaydı.


“Sentezler” toplantısının hedefi, kendilerinin de belirttiği gibi, sinema konusunda yapılmış olan yüksek lisans ve doktora çalışmalarını, ilgili profesyoneller, yayın kuruluşları, akademik çevre ve sinemayla ilgilenenlerle buluşturmaktı. Bu konuda ülkemizde atılmış önemli bir adım olarak nitelendirilebilecek etkinliğin amaçladığı ise, sinema konusunda üretilen akademik sentezlerin paylaşımıyla “düşünen” bir sinema ve “erişilebilir” bir akademik bilgi çerçevesi oluşturulmasıdır. Sentezler toplantısını önemli yapan bir başka özelliği, her yıl sunumu yapılan tezlerden türetilen makaleleri içeren bir kitap seçkisinin yayımlanacak olmasıdır.

İki gün boyunca süren etkinlik altı oturumdan ve 21 katılımcıdan oluşmaktaydı. Her bir oturumun kendi içinde bir bütünlük oluşturması amaçlanarak düzenlenen programda sunum yapanlar ele aldıkları uzmanlık konularını ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Oturumlara, Prof. Dr. Şükran Esen, Prof. Dr. Tül Akbal Sualp, Prof. Dr. Esra Biryıldız, Prof. Dr. Bülent Vardar, Doç.Dr. Zeynep Çetin Erus ve Sentezlerin Koordinatörü Doç.Dr. Serpil Kırel başkanlık yaptılar.

Oturumlarda, Hollywood’un Küresel Yönetmenlerinden, Fransa’daki televizyon ve sinema işbirliğine, Avrupa’nın melezleşen yapısını görünür kılan filmlerden, Fatih Akın’nın aksanlı sinemasına oradan Türk sinemasında toplumsal cinsiyetin temsillerinin nasıl meşrulaştırıldığından, Yeşilçam melodramları ile yeni sinemanın melodramları arasındaki ilişkiye, Türk sinemasındaki Brecht estetiği örneklerinden, Türk sinemasının bağımsızlık anlayışına, Sinemanın kendisini konu alan Türk filmlerinden, Yılmaz Güney sinemasının kadına bakışına değin çeşitli konularda, sinemayı sosyolojik, politik, psikanalitik bağlamlarda ele alan bir çok tez paylaşıldı.

Katılımcıların ağırlıklı olarak sinema bölümü öğrencilerinden ve öğretim üyelerinden oluştuğu etkinlik Haydarpaşa Yerleşkesi’nin etkileyici atmosferinde oldukça renkli karelere de sahne oldu. Etkinliğin koordinatörü, ayrıca fikir ‘anası’ da olan Doç. Dr. Serpil Kırel yaptığı teşekkür konuşmasında, aylar önce bir hayal olarak yola çıktıkları “Sentezler”in gerçekleşmesinden duyduğu sevinci tüm ekibiyle paylaştıklarını dile getirdi. “Aylarca, hata yıllarca emek verdiğimiz tezlerimiz tozlu raflardan insin, bunları birbirimizle paylaşalım ki bir dönüşümü olsun” sözleriyle yola çıkma amaçlarını özetleyen Kırel, akademik alandaki bilgi birikiminin ancak bu tip paylaşım toplantılarıyla vücut bulabileceğini belirterek, “Sentezler” sunumlarının önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini umduğunu sözlerine ekledi.

Hazırlayan: Nihan Koç-Duygu Kocabaylıoğlu

Hiç yorum yok: