7 Eylül 2008

Yorum-suz İnsanlık Ayıbı!

"Nijerya’da AIDS’liler birbirleriyle evlendiriliyor"

İnternetin hemen hemen tüm haber sitelerinde bu başlıkla yayınlanan bir haber 5 Eylül 2008 Cuma gününden beri usul usul duruyor.
Bir tepki gelsin, diye bekliyor..
Fakat, en olur olmadık absürd habelerde "durmak yok yola devam" nidalarıyla döktüren hükümet yanlısı klavye delikanlıları ya da laikliği e-posta "forward'layarak" kurtaran sadık haber yorumcularından ses seda yok.
Ntvmsnbc.com sitesinde öss'yi kazanan Kürt bir çoban "ana dilimde olsa daha hızlı çözerdim soruları" deme gafletinde bulundu diye yer yerinden oynuyor, 5-6 sayfa okuyucu yorumları yayınlanıyor.
Ama gel gör ki, insanlık ayıbının "daniskasına" kimse çıt çıkarmıyor.
Oysa ki bu haber detaylı incelenmeyi fazlasıyla hak ediyor.


Önce haberi Radikal'den buraya aktaralım:

ANKARA - Nijerya’da AIDS’e yol açan virüs olan HIV’i taşıyanlar birbirleriyle evlendiriliyor.
Bauçi eyaleti yetkililerinin başlattıkları uygulama çerçevesinde son birkaç haftada 70 kadar çiftin evlendiği bildirildi. Program çerçevesinde HIV’lilerin birbirleriyle tanıştırıldıkları, ancak evlenmeyi kabul edip etmemekte serbest oldukları belirtildi.
Eyalet yetkilileri, virüs taşıyanların birbirleriyle evlenmesini sağlayarak hem hastalığın yayılmasının önlenmesine çalıştıklarını hem de hastalığın yarattığı "utancın ve tecridin" önüne geçmek istediklerini söylediler.

Buraya kadar ne kadar da iyi niyetliler değil mi? Bravo doğrusu bu yöntemi akıl edenlere, bunca senedir çare, aşı vs. bulmaya çalışan bilim insanlarının nasıl da aklına gelmemiş bu kadar uygar(!) bir çözüm?!!
Devam edelim:


Şeriatla yönetilen eyalette prezervatif kullanılması teşvik edilmiyor.
Nijerya’nın yetişkin nüfusunun yüzde 3’ünün HIV pozitif olduğu tahmin ediliyor ve yetkililer evlilik uygulamasının hastalığın yayılmasını önleyeceğine inanıyor.


İnsanlık ayıbına giydirilen kılıfa bakın! Şeriat yetkilileri inanıyormuş muş! Onlar gönülden inanınca belki kendi kendilerine bile tedavi olur bu çiftler. Bre yobaz kafalılar sizin şeriatınız nasıl korusun birbirleriyle evlendirilmiş o HIV'li çiftin AIDS'e yakalanmayacak bir çocuk sahibi olmasını? Sakın ola ki hiç kimseye prezervatif, doğum kontrol hapı vs. vermeyin emi! Bu çiftler "nasıl olsa daha beteri olamaz artık" deyip bolca sevişsin, dünyaya sakat, sağlam olsa bile 3-5 yaşında ölecek bebekler gelsin. Nasıl olsa Nijerya'da bebek ölüm oranları gelişmiş ülkelerden bile geri!

Yaradan yaratırken kafanızın içine önce akıl koymuş, adam akıllı kulllanamadığınız için yüzlerce yıl sonra arkasından 3 büyük dini, onların hükümlerini ve kanunlarını göndermiş. Şer-i kanunlarınızdan önce insanlar için kafanızı, aklınızı kullanın!
"İnsanları koruyoruz" kılıfıyla sağlam(!?) kişilerden HIV virüsü taşıyanları korumak adına başlattığınız bu uygulama insanlık dışıdır. Kimse kalkıp da yok "toplumların kendi kültürü, biz karışamayız, medeniyet empoze edemeyiz, edi, büdü" demesin. Virüs taşımayan insanlar için AIDS'ten korunmanın tek bir insani yolu vardır o da prezevatifle korunarak ilişkiye girmektir. Bunun dışında korunmadan çok eşli yaşamak, çok eşli olan ve şüpheleneceğiz insanlarla cinsel ilişkiye girmemek, tahlil edilmemiş kan almak veya vermek ve başkasının kullandığı enjektörü/iğneyi kullanmamak en basit "AIDS'ten korunma yolları" broşürcüğünde bile yazan maddelerdir. Fakat hiç bir broşür ya da kitapçık "HIV virüsü kaptıysanız gidin başka bir AIDS'li ile evlenin" demez.

"İnsanlar birbirlerini beğenmiş evlenmiş; üstelik gizli yapılıyormuş evlilikler sana ne bundan?!" diyenlere de cevabım şudur: Nijerya gibi bir ülkenin şeriatla yönetilen toplumunda, AIDS olup hayatınız karardıysa, değil biriyle cinsel ilişkiye girmek insanlar elinizi dahi sıkmayıp sizi tecrit ederken yetkili birileri çıkıp size uygun eş adayları gösterirse herhalde evlenirsiniz! İnsanoğluyuz hepimiz ve HIV virüsü taşıyan insanlar herhangi birinden daha hassas ve ilgiye, sevgiye muhtaçtırlar. Çünkü ölüyor, onun başka çaresi yok!
Önüne bir seçenek (!) sunuluyor ama kendi iyiliği için değil, toplumun geri kalanını daha fazla zehirlemesin diye..

Bu uygulama her haliyle insanlık ayıbıdır, hem kendi şahsım adına hem de Limonluk.net olarak bu uygulamayı sonuna kadar kınıyorum. BM uzmanları da "yapmayın, etmeyin, böyle olmaz" diye uyarmışlar ama onlara ne tabi..

Son söz olarak 5 dakika almayan bir Google taramasıyla aynı haberi giren en az 40 site (haber/forum) gezdim. İnternetin belli başlı gazeteleri, haber portallarını geçtim, en kalabalık forumlarda bile kimse ilgi göstermemiş bu önemsiz habere. Nijerya'nın AIDS'lilerinden bize ne?
Bir tek http://www.zekirdek.com/ sitesinde ilgili habere yorum yapılmış; bunun dışında Türkiye gençliğinin gündemini belirleyen ekşisözlük'te bile haberin izine rastlayamadım...


Taraf gazetesinden alınmış bu fotoğraf uygulamayı başlatan yöneticilerin dünya görüşünü özetler nitelikte..

1 yorum:

Adsız dedi ki...

sitenizde bu konuyu ele aldığınız için tebrik ederim. Hem bilgilendirici hem de insanlığın geldiği son durumu göstermek açısından etkileyici...